Vrei să faci cozonac de casă, dar te temi că-ţi va lua mult prea mult timp şi că e mult prea complicat ca să-ţi iasă, neavând experienţă? Atunci ar fi ideal să începi cu o reţetă simplă, gata în doar două ore, în care vei obţine cozonaci gustoşi şi pufoşi. Reţeta de mai jos este oferită de publicaţia gustos.ro, iar cantităţile de ingrediente sunt pentru 3 cozonaci de mărime medie.

Ingrediente 

  • 1kg de făină
  • 2 ouă întregi
  • 100g unt
  • coajă de la 1 lămâie
  • 200g zahăr
  • 1 esenţă de vanilie
  • un vârf de cuţit de scorţişoară(facultativ)
  • 1 linguriţă de sare
  • 500 ml lapte
  • 40g de drojdie proaspătă(de la brutarie mai bună decât cubuleţul)

Mod de preparare

Aluatul:

Se freacă zahărul cu ouăle întregi şi cu sarea până se face că o crema. Se amestecă treptat laptele cald cu crema obţinută. Se pune restul ingredientelor. Se frământă bine şi se lasă la dospit.

Atenţie, drojdia se freacă de la început cu puţîn zahăr, lapte călduţ şi puţină făină(că la o smântână groasă), făina se cerne, cuptorul trebuie preîncălzit, iar tăvile de cozonac se ung cu unsoare.

Umplutura:

1. Nuca rasă amestecată cu 1-2 linguri de cacao şi albuşuri bătute spumă, cu zahăr. Tot aşa, o împărţi în 3 părţi egale.
2. Pun 1-2 linguri de cacao pe foaia întinsă, presar apoi 2-3 linguri de zahăr peste cacao şi un pumn de stafide.
3. Stafide amestecate direct în aluat, după ce este dospit.

Din această cantitate ies 3 cozonaci care se pot coace deodată în cuptorul aragazului.

Aluatul se întinde pe masă unsă cu puţin ulei. Se împarte în 3 părţi egale, apoi se pun în tavă şi se mai lasă să crească vreo 15 minute. după care se ung cu ou bătut.

Foto: pixabay.com

Loading...