Tortul preferat al reginei Marii Britanii: reţeta pas cu pas. E plin de ciocolată!

1 shutterstock 2054795843 jpg jpeg

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii are un stil de viaţă ordonat şi nu este neapărat o persoană gurmandă. Totuşi, când vine vorba de mâncare, un singur lucru nu poate refuza, iar acesta este ciocolata. Tocmai de aceea, desertul său favorit este un tort plin de ciocolată. Îl poţi prepara şi tu după reţeta împărtăşită de un fost bucătar al familiei regale britanice.

Deşi presa britanică a speculat că regina mănâncă zilnic o felie din deliciosul desert, este puţin probabil ca lucrurile să stea aşa. Totuşi, Darren McGrady, fost bucătar al Casei Regale britanice, a dezvăluit că suverana Marii Britanii nu are nicio aniversare fără celebrul tor de ciocolată. Este, cu siguranţă, preferatul său încă din copilărie, aşa cum a fost şi al bunicii sale, Regina Maria.

Este o reţetă care a fost transmisă, de-a lungul timpului, din bucătar în bucătar la Casa Regală şi este tortul aniversar perfect. Prepară şi tu deliciosul tort, după reţeta dezvăluită de Darren McGrady.

Tort cu ciocolată

Ingrediente

Pentru blat:

4 ouă

225 g zahăr tos

12 gălbenuşuri

55 g pudră de cacao

115 g făină

115 g unt (82% grăsime)

Pentru cremă:

350 g ciocolată amăruie (60% cacao)

500 ml smântână pentru frişcă (35% grăsime)

Pentru ganache:

100 g ciocolată 

150 ml smântână pentru frişcă (35% grăsime)

Pentru cremă, pui smântâna lichidă într-un vas, adaugi ciocolata ruptă bucăţi şi laşi să fiarbă la foc mic, amestecând continuu până ce s-a dizolvat. Ţii la răcorit, acoperi cu folie alimentară şi dai la frigider 2-3 ore.

Între timp, prepari blatul. Într-un bol de inox, amesteci uşor gălbenuşurile, ouăle şi zahărul. Când compoziţia e spumoasă, pui castronul pe baie de aburi şi amesteci continuu cu un tel-pară, până ce compoziţia devine spumoasă şi se încălzeşte.

Iei vasul de pe baia de aburi şi continui să mixezi cu un mixer până ce îşi triplează volumul. Torni untul topit şi răcit, amesteci uşor, apoi, cu o spatulă, încorporezi făina combinată cu pudra de cacao.

Torni compoziţia într-o tavă rotundă (diametrul de 20-22 cm), cu inel detaşabil, tapetată cu hârtie de copt. Coci la 175 °C, aproximativ 30 de minute sau până trece testul scobitorii. Când e gata, scoţi blatul din tavă şi îl laşi să să răcească complet, apoi îl tai transversal, în 3 sau 4 felii.

Scoţi crema din frigider şi o mixezi până ce obţii o spumă aerată. Asamblezi tortul: o felie de blat, un strat de cremă, încheind cu un strat foarte subţire de cremă. Dai la frigider 30 de minute.

Pentru ganache, topeşti ciocolata ruptă bucăţi şi smântâna pentru frişcă, laşi la răcorit şi torni glazura peste tort. Dai din nou desertul la frigider peste noapte şi îl decorezi după imaginaţie.

FOTO Shutterstock