Chec umed glazurat

1 shutterstock 129051650 1 jpg jpeg

Deserturile cu ciocolată sunt întotdeauna vedeta mesei, iar cei mici şi cei mari le adoră, deopotrivă. Acest chec cu consistenţă umedă şi multă ciocolată e absolut perfect în zi de sărbătoare!

Ingrediente

Pentru chec

  • 240 g făină
  • 250 g zahăr
  • 2 ouă
  • 150 g unt
  • 40 g cacao
  • 150 ml lapte
  • 80 ml apă
  • 20 ml zeamă de lămâie
  • 50 ml amaretto
  • 80 g miez de nucă
  • esenţă de vanilie
  • 10 g bicarbonat de sodiu
  • 1 praf de sare
  • 1 lingură ulei

Pentru glazură

  • 100 ml frişcă lichidă
  • 100 g ciocolată neagră
  • 25 g unt

Amesteci laptele cu zeama de lămâie şi le laşi 10 minute, până când laptele capătă consistenţa unui iaurt. Mixezi untul la temperatura camerei cu zahărul până când capătă o consistenţă cremoasă, apoi adaugi ouăle, unul câte unul.

Separat, amesteci făina cu sarea şi cu bicarbonatul. Încorporezi, pe rând, făina şi laptele peste crema de unt şi mixezi până se omogenizează toate ingredientele, având grijă ca mixerul să fie la viteză mică. Dizolvi cacaua în apă caldă şi o adaugi în cremă, apoi torni amaretto şi esenţă de vanilie, după gust. La final, pui nucile zdrobite.

Ungi cu ulei o formă de guguluf, torni compoziţia şi acoperi cu hârtie de copt. Dai checul la cuptor aproximativ 40 de minute, la 170 °C. Checul trebuie să aibă o consistenţă umedă, aşadar nu îl lăsa până trece testul scobitorii. Îndepărtezi hârtia şi laşi 10 minute să se răcorească înainte să-l răstorni pe un grătar.

Pentru glazură, rupi ciocolata şi o topeşti pe foc mic împreună cu frişca lichidă. După ce s-au omogenizat, adaugi untul şi amesteci, apoi torni glazura peste chec după ce s-a răcorit puţin. Decorezi după imaginaţie.

FOTO: Shutterstock