Dulceaţă acrişoară de coacăze

Vara asta, profită de gustul inconfundabil al coacăzelor albe, roşii şi negre şi prepară pentru cei dragi câteva borcane de dulceaţă.
Ingrediente
250 g coacăze curăţate de sâmburi 1 kg zahăr 500 ml apă vanilie, după gust zeamă de la ½ lămâie
Mod de preparare
Alegi coacăzele (de culoarea preferată) cu bobul cât mai mare, care au puţine seminţe. Le scoţi seminţele până obţii 250 g de fructe curăţate.
Din zahăr şi 500 ml de apă faci un sirop, fierbând la foc mic, până se leagă bine. Adaugi în sirop zeama de lămâie, coacăzele şi esenţa de vanilie. Le laşi 30 de minute deoparte, nu pe foc, ca fructele să îşi lase zeama, apoi le fierbi la foc mare, ca orice dulceaţă, până se leagă.
Faci testul pe o farfurie şi vezi dacă este suficient de legată. Când coacăzele nu mai plutesc la suprafaţa siropului în timpul fierberii, ci în tot siropul, dulceaţa este gata. O laşi să se răcească, apoi o pui în borcane.

Foto: pixabay.com