FOTO Cozonac cu nucă, mac şi brânză

cozonac nuca mac branza jpeg

Pentru că Paştele se apropie cu paşi repezi, nu vrem să rămâi în pană de idei în ceea ce priveşte meniul. Aşa că fă-ţi un caiet cu felurite idei şi include şi această reţetă de cozonac cu nucă, mac şi brânză.

Ingrdiente pentru cozonac cu nucă, mac şi brânză

Pentru aluat 30 g drojdie 50 g zahăr pudră 2 pachete zahăr vanilat 300 g făină 100 ml lapte 2 gălbenuşuri 30 g unt 1 vârf cuţit de sare 1 ou pentru uns

20 g zahăr tos

60 g miez de nucă

50 ml lapte

4 linguri rom

30 g zahăr tos

1 pachet zahăr vanilat

60 g mac măcinat

50 ml lapte

1/2 linguriţă scorţişoară

100 g brânză de vaci

1 albuş

30 g zahăr pudră

Mod de preparare pentru cozonac cu nucă, mac şi brânză

Se dizolvă drojdia cu o lingură de zahăr, puţin lapte călduţ, o lingură de făină şi se lasă să crească într-un loc cald.

image

Se cerne făina, se adaugă zahărul vanilat şi zahărul pudră, maiaua, gălbenuşurile, laptele călduţ, sarea şi se frământă. Se adaugă untul topit şi se frământă în continuare. Se lasă să crească la cald 40-50 de minute.

image

Pentru umplutura de nucă, se fierbe zahărul cu laptele, se adaugă nucile măcinate, romul, se fierbe câteva minute şi se dă să se răcească. Brânza se amestecă cu albuşul şi cu zahărul pudră.

image

Pentru umplutura de mac, se fierbe zahărul cu laptele, se adaugă macul măcinat şi se fierbe, amestecând constant, 2-3 minute. Se lasă să se răcească şi se amestecă cu zahărul vanilat şi cu scorţişoara.

image

Se întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară şi se taie în trei, pe lung. Se aşază pe fiecare foaie, pe mijloc, umpluturile.

image

Se aduc marginile în interior, se lipesc bine cu degetele şi se rotesc pe planşetă formând trei suluri potrivit de subţiri. Se împletesc, lăsându-se la capăt circa 6 cm

image

Se face din aluat o panglică şi se prinde la capătul cozonacului. Se aşază din loc în loc, pe centru, trei forme mici de metal umplute cu boabe de fasole, apăsând uşor.

image

Se aşază într-o tavă unsă, se lasă să crească 20 de minute, după care se unge cu ou bătut. Se coace în cuptorul încălzit, la foc mic, pentru circa o oră.

image

foto: profimedia