FOTO Cozonac cu nucă, mac şi brânză

Pentru că Paştele se apropie cu paşi repezi, nu vrem să rămâi în pană de idei în ceea ce priveşte meniul. Aşa că fă-ţi un caiet cu felurite idei şi include şi această reţetă de cozonac cu nucă, mac şi brânză.
Ingrdiente pentru cozonac cu nucă, mac şi brânză
Pentru aluat 30 g drojdie 50 g zahăr pudră 2 pachete zahăr vanilat 300 g făină 100 ml lapte 2 gălbenuşuri 30 g unt 1 vârf cuţit de sare 1 ou pentru uns
20 g zahăr tos
60 g miez de nucă
50 ml lapte
4 linguri rom
30 g zahăr tos
1 pachet zahăr vanilat
60 g mac măcinat
50 ml lapte
1/2 linguriţă scorţişoară
100 g brânză de vaci
1 albuş
30 g zahăr pudră
Mod de preparare pentru cozonac cu nucă, mac şi brânză
Se dizolvă drojdia cu o lingură de zahăr, puţin lapte călduţ, o lingură de făină şi se lasă să crească într-un loc cald.

Se cerne făina, se adaugă zahărul vanilat şi zahărul pudră, maiaua, gălbenuşurile, laptele călduţ, sarea şi se frământă. Se adaugă untul topit şi se frământă în continuare. Se lasă să crească la cald 40-50 de minute.

Pentru umplutura de nucă, se fierbe zahărul cu laptele, se adaugă nucile măcinate, romul, se fierbe câteva minute şi se dă să se răcească. Brânza se amestecă cu albuşul şi cu zahărul pudră.

Pentru umplutura de mac, se fierbe zahărul cu laptele, se adaugă macul măcinat şi se fierbe, amestecând constant, 2-3 minute. Se lasă să se răcească şi se amestecă cu zahărul vanilat şi cu scorţişoara.

Se întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară şi se taie în trei, pe lung. Se aşază pe fiecare foaie, pe mijloc, umpluturile.

Se aduc marginile în interior, se lipesc bine cu degetele şi se rotesc pe planşetă formând trei suluri potrivit de subţiri. Se împletesc, lăsându-se la capăt circa 6 cm

Se face din aluat o panglică şi se prinde la capătul cozonacului. Se aşază din loc în loc, pe centru, trei forme mici de metal umplute cu boabe de fasole, apăsând uşor.

Se aşază într-o tavă unsă, se lasă să crească 20 de minute, după care se unge cu ou bătut. Se coace în cuptorul încălzit, la foc mic, pentru circa o oră.

foto: profimedia