FOTO Pâine împletită, umplută cu spanac, caşcaval şi şuncă

Pâinea se numără printre cele mai consumate alimentedin lume. Cercetătorii spun că oamenii au început să prepare pâine acum mai bine de 30.000 de ani. Primele produse de acest gen se obţineau prin amestecarea cerealelor măcinate cu apă. Aluatul era aplatizat şi copt prin diferite metode şi nu era lăsat la dospit. Mai târziu, oamenii au început să coacă pâinea în vase mari de lut, închise ermetic şi preîncălzite, îngropate în pământ. Odată cu trecerea timpului, s-a modificat şi metoda de coacere a acestui aliment de bază. Ingrediente
500 g făină
300 ml lapte
1 ou
1 linguriţă zahăr
1-2 linguriţe sare
1 pliculeţ drojdie uscată
50 ml ulei
Pentru umplutură
600 g spanac
50 ml lapte
3 linguri făină
sare
piper
300 g caşcaval ras
felii de şuncă (după preferinţă)
3-4 linguri susan
Mod de preparare
Cerni într-un bol făina, adaugi drojdia, zahărul, sarea, albuşul (păstrezi gălbenuşul pentru uns), laptele şi, la sfârşit, uleiul călduţ. Amesteci bine ingredientele cu o lingură de
lemn până se omogenizează. Frămânţi aluatul, acoperi cu un prosop vasul şi laşi la dospit într-un loc cald.

Între timp, cureţi şi speli bine spanacul, apoi îl opăreşti 3-4 minute. Îl laşi la scurs. Îl pui într-un vas pe foc, adaugi laptele şi făina, în ploaie, amestecând mereu, sărezi şi piperezi după gust, apoi iei de pe foc.

Pui aluatul pe masa de lucru, dată cu puţină făină, şi întinzi o foaie dreptunghiulară, suficient de groasă. O tai în 3 părţi egale, pe lungime, şi începi să le umpli. Aşezi pe
fiecare din ele felii de şuncă, caşcaval ras şi spanac. Închizi fiecare foaie, obţinând 3 suluri.

Prinzi la capete sulurile, le împleteşti şi le aşezi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Ungi pâinea împletită cu gălbenuşul păstrat şi presari susan. O dai la cuptorul preîncălzit şi o coci 60 de minute.
