FOTO Pâine împletită, umplută cu spanac, caşcaval şi şuncă

paine impletita umpluta spanac cascaval sunca jpeg

Pâinea se numără printre cele mai consumate alimentedin lume. Cercetătorii spun că oamenii au început să prepare pâine acum mai bine de 30.000 de ani. Primele produse de acest gen se obţineau prin amestecarea cerealelor măcinate cu apă. Aluatul era aplatizat şi copt prin diferite metode şi nu era lăsat la dospit. Mai târziu, oamenii au început să coacă pâinea în vase mari de lut, închise ermetic şi preîncălzite, îngropate în pământ. Odată cu trecerea timpului, s-a modificat şi metoda de coacere a acestui aliment de bază. Ingrediente

500 g făină

300 ml lapte

1 ou

1 linguriţă zahăr

1-2 linguriţe sare

1 pliculeţ drojdie uscată

50 ml ulei

Pentru umplutură

600 g spanac

50 ml lapte

3 linguri făină

sare

piper

300 g caşcaval ras

felii de şuncă (după preferinţă)

3-4 linguri susan

Mod de preparare

Cerni într-un bol făina, adaugi drojdia, zahărul, sarea, albuşul (păstrezi gălbenuşul pentru uns), laptele şi, la sfârşit, uleiul călduţ. Amesteci bine ingredientele cu o lingură de

lemn până se omogenizează. Frămânţi aluatul, acoperi cu un prosop vasul şi laşi la dospit într-un loc cald.

image

Între timp, cureţi şi speli bine spanacul, apoi îl opăreşti 3-4 minute. Îl laşi la scurs. Îl pui într-un vas pe foc, adaugi laptele şi făina, în ploaie, amestecând mereu, sărezi şi piperezi după gust, apoi iei de pe foc.

image

Pui aluatul pe masa de lucru, dată cu puţină făină, şi întinzi o foaie dreptunghiulară, suficient de groasă. O tai în 3 părţi egale, pe lungime, şi începi să le umpli. Aşezi pe

fiecare din ele felii de şuncă, caşcaval ras şi spanac. Închizi fiecare foaie, obţinând 3 suluri.

image

Prinzi la capete sulurile, le împleteşti şi le aşezi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Ungi pâinea împletită cu gălbenuşul păstrat şi presari susan. O dai la cuptorul preîncălzit şi o coci 60 de minute.

image