FOTO Portofele cu magiun şi mac

Adică un fel de gogoşele simpatice şi gustoase care-i vor atrage până şi pe cei mai mofturoşi copii.
Ingrediente
80 g unt 300 g făină 1 ou 20 g drojdie 150 ml lapte 1 pacheţel zahăr vanilat o linguriţă zahăr un praf de sare
Pentru umplutură
20 g unt
1 pacheţel zahăr vanilat
200 ml lapte
100 g zahăr
200 g seminţe de mac măcinate
200 g prune din compot (bine scurse de zeamă)
Pentru firimituri
20 g unt
20 g zahăr
30 g făină
Mod de preparare
Se face întâi o maia din drojdie, puţin zahăr şi lapte cald. După ce amestecul a făcut băşici, se amestecă uşor făina, sarea, zahărul, zahărul vanilat, oul, maiaua şi laptele cald. La sfârşit se adaugă untul topit şi se omogenizează până devine un aluat moale. Se lasă la crescut într-un loc cald pentru 40 de minute.

Între timp se prepară umplutura de mac şi amestecul care se va sfărâma. Se pun la fiert laptele cu zahărul, zahărul vanilat şi untul. În timp ce se amestecă mereu, se toarnă macul trecut o dată prin râşniţă şi se dă un clocot. Se trage vasul de pe foc şi se lasă să se răcească. Pentru firimitură, se taie untul în bucăţi mici şi se lasă la temperatura camerei. Se adaugă zahăr, făină şi se lucrează cu mâinile până se mărunţeşte în mâini.

Se împarte aluatul crescut în două şi se rulează la aceeaşi grosime.

Se taie în 30 de felii. Fiecare felie se întinde puţin şi se umple cu o jumătate de prună şi o lingură de mac, care se acoperă cu aluat.

Se aşază toate portofelele într-o tavă dată cu unt şi se ţin la un loc cald timp de 15 minute. Apoi se ung cu ou bătut.

Se presară firimiturile. Se dau la copt în cuptorul preîncălzit pentru 20 de minute. Se scot din tavă după ce se răcesc puţin.

sursa foto: Profimedia