FOTO Prăjitură cu vanilie şi pepene roşu

prajitura cu vanilie si pepene rosu jpeg

Orice prăjitură care se respectă este aromată cu delicata vanilie. Această aromă, pe care o poţi regăsi şi în această reţetă de prăjitură cu vanilie şi pepene roşu, coboară direct de pe masa regilor incaşi, ea fiind parfumul ce dădea savoare ciocolatei calde. Păstăile de vanilie, cultivate în special în Mexic şi în martinica, trec printr-un lung proces de fierbere şi de uscare până ajung frumos împachetate în magazine. Ca să obţii acel zahăr vanilat pe care-l cumperi la pliculeţe, pui o păstaie de vanilie într-un borcan cu zahăr închis ermetic şi-l laşi aşa timp de o lună.

Prăjitură cu vanilie şi pepene roşu - Ingrediente

Pentru aluat 4 linguri ulei 4 linguri lapte 4 linguri zahăr 1 ou 1 praf sare 1/2 linguriţă amoniac nestins esenţă de vanilie făină cât cuprinde

½ pepene roşu

1 l vin alb dulce

4 pliculeţe gelatină

1 esenţă de vanilie

100 g zahăr

250 g frişcă

1 lămâie

Prăjitură cu vanilie şi pepene roşu - Mod de preparare

Se amestecă toate ingredientele şi se frământă împreună cu făina cernută un aluat potrivit de tare. Pe o planşetă se întinde o foaie subţire, din care se taie, cu ajutorul marginilor unei miniforme de tort, patru cerculeţe (se poate alege şi o formă mai mare). Se aşază cele patru cerculeţe într-o tavă în care s-a pus hârtie de copt şi se coc timp de 15 minute, după care se lasă la răcit.

image

Gelatina se pune la înmuiat pentru 20 de minute în 250 ml vin. Se pune apoi într-o cratiţă pe foc, se adaugă zahărul, esenţa de vanilie şi vinul rămas. Amestecul se lasă pe foc până se topeşte zahărul şi se dizolvă gelatina, după care se dă la răcit.

image

Pepenele se curăţă de sâmburi şi se taie cubuleţe potrivite ca mărime (ca în imagine). În miniformele de tort (sau în forma mare) se tapetează marginile cu ajutorul unui plastic mai tare sau cu folie de aluminiu, se aşază cerculeţele coapte, peste care se pun cubuleţele de pepene.

image

În forme, peste pepene, se toarnă gelatina ca să acopere cubuleţele de pepene şi se dă la frigider două ore, pentru a se închega gelatina. Se scot din forme, se aşază pe farfurii şi se ornează cu frişcă şi lămâie tăiată fâşii subţiri cu ajutorul unui cuţit special sau al curăţătorului de legume.

image