Mâncare mănăstirească de post. 3 reţete sănătoase pentru Postul Crăciunului

2 shutterstock 1828736240 jpg jpeg

Pe lângă clasicele mâncăruri tradiţionale de post (zacuscă, fasole, paste) există şi un alt fel de reţete, la fel de lipsite de ingredientele “de dulce”, dar cu o bogată aromă şi un gust inconfundabil. Este vorba despre mâncare mănăstirească de post. Iată 3 reţete sănătoase pentru Postul Crăciunului:

Sarmale cu orez şi legume sunt printre cele mai cunoscute mâncăruri mănăstireşti de post. Iată ce ingrediente sunt necesare pentru această reţetă: foi de varză murată, 7-9 linguri de ulei, două linguri de bulion de roşii, 6 cepe, o ceaşcă de orez, 1-2 legături de pătrunjel, 1-2 legături de mărar, 250 de grame de stafide, sare, piper.

Mâncare mănăstirească de post: sarmale cu orez şi stafide

Iată cum se prepară sarmalele cu orez şi legume: Curăţă ceapa, spal-o şi tai-o mărunt. Pune ulei şi o lingură, două, de apă într-o cratiţă şi lasă amestecul să ajungă la fiert. Adaugă ceapa tăiată şi las-o până se înmoaie, după care adaugă orezul.

Mai pune nişte apă şi lasă totul să fiarbă înăbuşit. Când orezul este fiert, adaugă verdeaţa, stafidele, sare, piper şi amestecă bine. Apoi, umple foile de varză şi formează sarmale. Sunt bune mai mari. Pune ulei într-o cratiţă, aşază un strat de varză, după care pui sarmalele una lângă alta, în straturi. Acoperă-le cu varză tocată, adaugă bulion amestecat cu apă cât să le acopere. Bagă-le la cuptor o oră, până se rumenesc. Sunt delicioase şi foarte aromate.

O a doua reţetă de mâncare mănăstirească de post este tocana mânăstirească. Acest fel de mâncare presupune o mulţime de legume fierte cu grijă în vasele grijite şi împovărate de negura timpului din chilii. Ardeii capia, vinetele, ceapa, roşiile, ardeiul iute si cel gras, usturoiul, piperul si sarea nelipsita fac parte din acest peisaj feeric al aromelor.

Reţete sănătoase pentru Postul Crăciunului: tocana mănăstirească

Pentru o tocăniţă ca la carte, iată ce trebuie să faceţi: se coc ardeii şi vinetele, după care se curăţă de coajă. Vânăta se lasă la scurs câteva minute, timp în care se căleşte usturoiul  şi roşiile curăţate de coajă. În vasul de tuci se pun cartofii cubuleţe, ardeii copţi mărunţiţi, vinetele tocate, ceapa, sarea, piperul şi, neapărat, un pahar de vin alb şi apă caldă cât să cuprindă toată compoziţia.

Vasul se lasă la cuptor pentru ca toate ingredientele să fiarbă în tihnă şi să aibă vreme să îşi lase aromele în sos, iar la final se pune pătrunjel verde tocat mărunt.

Borş de legume este ultima reţetă pe care v-o prezentăm în acest articol. Ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara această mâncare mănăstirească de post sunt: 6 cartofi mijlocii, 4 cepe potrivite, 2-3 morcovi, o rădăcină de pătrunjel, o ţelină potrivită, o varză mică, jumătate de litru de borş, două linguri de bulion, ulei, sare, cimbru, seminţe de mărar, o legătura de leuştean şi una de pătrunjel.

Mod de preparare: curăţă şi spală zarzavaturile. Toacă ceapa şi pune-o la călit în ulei. Adaugă morcovul ras, ţelina tăiată bucăţele, rădăcina de pătrunjel tocată, varza tăiată fideluţă. Lasă-le să se înăbuşe într-o oală cu capac.

Adaugă bulionul, mai lasă totul puţin, pune seminţele de mărar şi o linguriţă de cimbru uscat. Stinge legumele cu apă clocotită, adaugă cartofii bucăţele şi lasă totul să clocotească la foc mic. Când este gata adaugă borşul şi verdeaţa.

FOTO Shutterstock