Panettone cu cremă de brânză (reţetă tradiţională Italia)

panettone crema branza shutterstock 90119383 jpeg

În întreaga lume, Crăciunul are aceeaşi semnificaţie religioasă şi este sărbătorit după tradiţii neschimbate de secole. Aceasta este o reţetă tradiţională din Italia şi poate înlocui cu succes tradiţionalul cozonac românesc.

Ingrediente

Pentru aluat

400 g făină 100 g unt 25 g drojdie proaspătă 1 ou întreg plus 1 gălbenuş 100 g zahăr 150 ml lapte 1 praf de sare coajă rasă de lămâie şi portocală 2 linguri stafide 2 linguri fructe confíate

Pentru crema de brânză

300 g brânză de vaci proaspătă (bine scursă)

100 ml iaurt gras (sau 3 linguri smântână)

2 linguri miere

15 g gelatină

Mod de preparare

Amesteci drojdia cu puţin lapte călduţ, adaugi două linguri de făină, amesteci şi laşi la cald să dospească circa 40 de minute, până când îşi dublează volumul. Cerni restul de făină de două ori într-un castron mare, adaugi maiaua, untul, zahărul, oul întreg şi gălbenuşul, praful de sare, restul de lapte, coaja rasă de lămâie şi portocală şi frămânţi până se formează un aluat omogen şi elastic.

Adaugi stafidele şi fructele confiate, apoi torni în forma panettone (sau un vas rotund înalt) unsă şi tapetată sau îmbrăcată cu hârtie de copt şi coci circa 45 de minute. Îl laşi

să se răcească în formă, apoi îl scoţi.

Pentru crema de brânză, mixezi brânza cu iaurtul (smântâna) şi mierea, adaugi gelatina topită în prealabil în 2 linguri de apă şi încălzită foarte puţin.

Tai din panettone un capac, scobeşti cu grijă miezul, îl scoţi cu o lingură şi umpli cu crema de brânză. Pui capacul, apăsând uşor să se lipească. Îl laşi câteva ore, apoi îl serveşti.

sursa foto: Shutterstock