Peşte la cuptor cu sos de smântână

peste la cuptor cu sos de smantana jpeg

De ce este peştele aşa de benefic sănătăţii umane? Popoarele unde se consumă mult peşte, în special cel oceanic de adâncime, precum Japonia şi insulele Pacificului, au o incidenţă a bolilor cardiace semnificativ scăzută faţă de cele neconsumatoare de astfel de alimente. Peştele oceanic de adâncime, cum sunt tonul şi somonul, sunt surse excelente de proteine, la fel ca şi uleiurile de peşte, bogate în doi acizi esenţiali, acidul eicosapentenoic (EPA) şi acidul docosahexenoic(DHA). Acestea sunt printre cele mai eficace fluidizante naturale ale sângelui.

Pentru că vine vara şi avem nevoie de alimente cât mai uşoare, răcoritoare şi totuşi hrănitoare, peştele la cuptor cu sos de smântână este mâncarea perfectă. Iar pentru cei care adoră să consume peşte proaspăt, prins chiar în aceeaşi zi, iată o reţetă ce merită încercată.

Înăbuşirea este una din cele mai bune metode de a prepara mâncarea, mai ales peştele. Acest proces reţine sucul cu toate vitaminele şi substanţele nutritive din peşte, nu are nevoie de grăsime şi poate fi consumat alături de diverse sosuri, cum este cel de smântână.

Ingrediente Peşte la cuptor cu sos de smântână:

  • Peşte proaspăt
  • Ghimbir
  • Vin alb
  • Smântână
  • Usturoi

Mod de preparare Peşte la cuptor cu sos de smântână:

Peştele trebuie curăţat de solzi bine, apoi i se scot măruntaiele şi se crestează uşor cu un cuţit ascuţit de trei ori pe fiecare parte. Apoi se stropeşte cu vin şi se lasă la marinat jumătate de oră. După aceea se scurge vinul şi se pregăteşte pentru preparare.

Peştele se aşază frumos într-un vas termorezistent, se stropeşte cu vin proaspăt şi se aruncă câteva felii de rădăcină de ghimbir tăiat subţire. Se pune la cuptor între 7 şi 8 minute peştele micuţ sau mai puţin şi între 10 şi 12 minute peştele mai mare sau cantităţi mai mari.

Apoi se prepară sosul de smântână cu usturoi. Usturoiul se curăţă, se spală şi se striveşte, apoi se amestecă cu puţină sare şi ulei de măsline sau ulei de susan. La final se toarnă încet smântâna şi se amestecă până se încorporează bine şi se face sosul cremos. Se toarnă peste peştele scos proaspăt din cuptor sau se serveşte la masă în boluri şi se înmoaie peştele.