Piftie de porc

piftie de miel jpeg

Pentru această reţetă de piftie de porc ai nevoie şi de 150 grame de hrean. Ştiai că hreanul datează, pe plaiurile noastre, încă de pe vremea dacilor? Ei îl foloseau în diverse preparate culinare, precum şi ca remediu împotriva răcelilor şi a durerilor de cap.

Ingrediente (8 porţii)

2 kg pulpă de porc 4 picioare de porc 150 g hrean 1 căpăţână usturoi 2 morcovi 10 litri apă 2 legături mărar sare piper negru

Mod de preparare

Cureţi carnea, speli picioarele de porc în 2-3 ape şi pui totul într-o oală de dimensiuni mari, apoi acoperi cu apă. Laşi la foc mic până ajunge la punctul de fierbere.

Înlături spuma care se formează, pentru a obţine o zeamă clară, apoi o condimentezi cu sare şi piper. Adaugi morcovii curăţaţi şi le laşi pe toate la foc circa 4-5 ore, fără să acoperi vasul cu capac, până când carnea se desprinde de pe oase. Pe măsură ce se fierb, scoţi legumele şi le pui la răcit într-un bol cu apă rece. La final, stingi focul, pui un capac şi laşi la răcit 30 de minute. Între timp, cureţi usturoiul şi-l zdrobeşti.

Separi zeama de carne, apoi adaugi în zeamă usturoiul şi o pui pe foc încă 5 minute, după care o răceşti şi o strecori din nou. Iei carnea de pe oase, o tai în felii grosuţe. Feliezi morcovii fierţi, apoi aranjezi piftia în boluri. La bază, pui un strat de morcovi, altul de carne, urmând să torni uşor zeama peste ele. Acoperi bolurile cu folie alimentară şi le dai la frigider o zi. Le serveşti cu mărar şi cu hrean.