Plachie de pește: rețeta tradițională simplă și savuroasă
Dacă îți place peștele, această rețetă tradițională va fi pe gustul tău. Plachia se gătește cu pește și câteva legume de vară, care se transformă într-un sos aromat și delicios. De obicei, se prepară cu pește cu carnea dulce (crap, caras), dar se poate folosi orice tip de pește, după preferință.
Deși mulți cred că este un preparat specific Deltei Dunării, Radu Anton Roman contrazicea această idee în cartea sa, "Bucate, vinuri și obiceiuri românești": "Nu-i mâncare din Deltã și nici la artelurile pescãrești de pe Dunãre nu se găsește. E lucrătură de târg valah, de cucoană cu musafiri joia și ifose în fiecare zi. Dar de bună e bună, cã nici rea n-ar avea de ce sã fie", scria acesta.
Iată de ce ai nevoie și cum se face delicoasa plachie.
Ingrediente
1 kg sardine
3 cepe
50 ml ulei
200 ml vin alb, sec
4-5 roșii bine coapte
1 legătură de pătrunjel
3 căţei de usturoi
1 lămâie
2 crenguțe cimbru
sare
piper
1 praf de zahăr
pătrunjel, pentru decor
felii de lămâie, pentru decor
Cureţi peştii de solzi, îndepărtezi capetele și îi eviscerezi. Îi speli bine cu apă rece, îi porționezi și îi condimentezi cu sare şi piper, după gust. Speli şi cureţi ceapa şi usturoiul, le tai mărunt şi le căleşti într-o tigaie, cu o lingură de ulei, până ce se înmoaie.
Speli roșiile, îndepărtezi cotoarele și le tai cuburi. Adaugi roşiile în tigaie, zahărul, cimbrul, sare şi piper, după gust şi mai fierbi sosul aproximativ 5 minute, la foc mediu. Torni restul de ulei într-o tavă termorezistentă, adaugi sosul, vinul și amesteci. Așezi bucățile de pește și le scufunzi ușor în sos.. Dai tava la captor, la 180 °C, aproximativ 40 de minute, până când sosul scade, iar peştele se rumeneşte uşor.
După ce ai scos plachia din cuptor, presari pătrunjel tocat şi o decorezi cu felii de lămâie. O poți servi caldă sau rece.
FOTO Shutterstock