Plăcintă cu gem şi nuci FOTO

placinta cu gem si nuci jpeg

Ţi-a mai rămas un borcan de gem în cămară şi nu prea ştii ce să faci cu el? Noi îţi recomandăm o delicioasă plăcintă cu gem şi nuci. Pentru un gust savuros, dă miezul de nucă la cuptor pentru câteva minute. Dacă nu-ţi place gemul de prune, poţi folosi orice altă dulceaţă. Ţine plăcinta la cuptor, la foc moale.

Plăcintă cu gem şi nuci - Ingrediente (1 tavă)

100 ml lapte călduţ 300 g gem de prune 200 g nuci pisate 25 g drojdie 300 g făină 100 g zahăr pudră 2 gălbenuşuri 50 g unt 1 albuş 2 linguri de ulei (pentru uns) sare mentă proaspătă

Plăcintă cu gem şi nuci - Mod de preparare

Amesteci drojdia cu o linguriţă de zahăr şi o lingură de lapte. Presari pe deasupra cu făină şi laşi maiaua la crescut aproximativ 15 minute.

image

Cerni făina într-un bol, adaugi zahărul şi laptele rămas, gălbenuşurile, untul moale şi maiaua. Amesteci bine toate ingredientele până obţii un aluat potrivit de moale. Acoperi vasul cu un prosop şi laşi la dospit 30 de minute.

image

Pisezi nuca. Aluatul îl întinzi cu sucitorul. Ungi foaia obţinută cu ulei. Apoi întinzi pe toată suprafaţa gemul de prune. Presari nuca pisată. Păstrezi şi pentru a pune pe deasupra.

image

Rulezi bine până la capăt. Aşezi aluatul într-o tavă în care ai pus hârtie pentru copt. Ungi plăcinta cu albuşul bătut spumă şi presari nuca rămasă. Dai la cuptorul încins pentru 35-40 de minute, până se rumeneşte. Porţionezi când s-a răcit şi ornezi, dacă vrei, cu frunze de mentă.

image