Plăcintă cu nucă. FOTO

Ce desert să mai prepari cu resurse minime: ouă, făină, nucă... În lipsă de idei, parcă nu-ţi mai vine să pregăteşti ceva. Am descoperit o reţetă simplă şi gustoasă de plăcintă cu nucă, pentru ca data viitoare să nu mai renunţi!
Ingrediente pentru plăcintă cu nucă
Pentru aluat 300 g făină 50 g zahăr pudră 1 pliculeţ zahăr vanilat ½ pliculeţ praf de copt 2 gălbenuşuri 150 g unt 3 linguri vin alb 1 ou 1 praf de sare
4 ouă
100 g zahăr pudră
1 lămâie
50 g fursecuri de cofetărie sau biscuiţi fragezi
100 g miez de nucă
Mod de preparare pentru plăcintă cu nucă
Ceni făina cu praful de copt. Adaugi sarea, zahărul şi zahărul vanilat, faci o adâncitură în mijloc şi pui gălbenuşurile, untul tăiat bucăţi şi vinul alb. Frămânţi rapid un aluat neted pentru plăcinta cu nucă, îl înveleşti în folie şi-l dai la frigider pentru 30 de minute.

Baţi gălbenuşurile spumă cu 50 g de zahăr, iar separat baţi albuşurile spumă tare cu 50 g de zahăr şi zeama de la o jumătate de lămâie. Amesteci albuşurile cu gălbenuşurile.

Zdrobeşti fin fursecurile (sau biscuiţii) şi le amesteci cu 80 g de nucă măcinată, coaja rasă şi zeama de la o jumătate de lămâie. Încorporezi totul în amestecul de ouă, amestecând uşor, de jos în sus.

Împarţi aluatul în două. Prima parte o întinzi în foaie şi îmbraci cu ea, cu pereţi cu tot, o formă de tartă unsă cu diametrul de 26 cm.

Umpli tarta cu amestecul de ouă şi acoperi cu o foaie întinsă din a doua parte de aluat. Lipeşti bine marginile şi înţepi din loc în loc cu furculiţa.

Ungi deasupra cu un ou bătut şi presari nuca rămasă măcinată. O introduci în cuptorul preîncălzit la 160° C circa 40-50 de minute. Laşi plăcinta cu nucă să se răcească în formă, o tai bucăţi şi o serveşti.

Placinta de post cu nuca si gem
Placinta de post cu nuca si gem
sursa foto: Profimedia