Prăjitură cu caise şi ciocolată

Caisele sunt originare din China, unde erau considerate simboluri ale nemuririi. Acestea au ajuns în Europa prin Armenia, de unde şi denumirea lor ştiinţifică de Prunus armeniaca. În prezent, în Armenia se cultivă peste 50 de specii de cais. Cel care ar fi dus aceste fructe şi dincolo de Atlantic, în Statele Unite ale Americii, este Cristofor Columb.
Ingrediente
Pentru blat 6 caise 250 g făină 300 g zahăr 200 g smântână 3 ouă 2 linguri cacao 50 g unt ½ linguriţă de bicarbonat
500 ml lapte
5 linguri făină
150 g zahăr
6 gălbenuşuri
200 g unt
1 păstaie de vanilie
150 g unt
250 g ciocolată neagră
Mod de preparare
Pentru blat, mixezi ouăle cu zahărul, apoi le amesteci cu untul topit în prealabil şi bicarbonatul stins cu puţină smântână. Adaugi făina, treptat, apoi restul de smântână şi amesteci până se încorporează toate ingredientele. Compoziţia obţinută o împarţi în două, iar în una din ele pui pudra de cacao. Într-o tavă tapetată cu unt pui alternativ câte 3 linguri din fiecare compoziţie, până termini aluatul, un strat de caise tăiate felii, apoi dai tava la cuptorul preîncălzit la 180 °C 40 de minute. Între timp, prepari crema de vanilie. Amesteci făina cu laptele, gălbenuşurile şi zahărul şi le pui pe foc. Amesteci continuu, iar când începe să dea în clocot pui păstaia de vanilie. Când crema se îngroaşă, o iei de pe foc. Când s-a răcit, adaugi untul. Pentru glazură, topeşti ciocolata şi untul pe baie de aburi. Peste blatul răcit pui crema de vanilie, deasupra torni glazura de ciocolată şi dai tortul la rece 2 ore.