Prăjitură cu orez şi portocale

prajitura cu orez si portocale jpeg

Dacă te-ai săturat de prăjiturile clasice, cu făină şi ciocolată, iată o reţetă excelentă, în care orezul este de bază. Foarte sănătos şi săţios, orezul nu se foloseşte numai în pilafuri sau ciorbe, ci poţi face adevărate delicii la desert cu el. Alături de aroma de portocale, vei crede că guşti dintr-o prăjitură foarte exotică şi gustoasă, aşa că merită să prepari această prăjitură cu orez şi portocale.

Ingrediente  Prăjitură cu orez şi portocale:

  • 1,5 litri de lapte
  • 1 baton de vanilie sau 1 esenţă
  • Coaja de la o lămâie
  • 200 de grame de zahăr
  • 300 de grame de orez
  • 5 ouă mari
  • 2 linguri de coajă de portocală rasă
  • 100 de grame de stafide
  • 100 de grame de unt
  • 2 portocale
  • Zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare Prăjitură cu orez şi portocale:

Pentru această prăjitură deosebită ai nevoie de o tavă rotundă cu pereţi detaşabili, care se unge cu unt şi se tapetează cu hârtie de copt.

Laptele, vanilia, zahărul şi coaja de lămâie se pun într-un vas termorezistent şi se lasă pe foc până încep să fiarbă. Vasul trebuie să fie foarte încăpător, căci aici va fierbe şi orezul, care are nevoie de spaţiu. Când începe să fiarbă laptele, se adaugă orezul şi se lasă la foc potrivit să fiarbă timp de 25 de minute maxim. Compoziţia trebuie să aibă o consistenţă cremoasă, laptele trebuie să fie absorbit, iar orezul fiert al dente. Se dă deoparte, se adaugă untul, se amestecă bine şi se lasă la răcit.

În timpul în care se răceşte, trebuie amestecat mereu, altfel orezul va prinde crustă. Când s-a răcit, se adaugă coaja de portocală rasă şi sucul de la jumătate de portocală. Apoi, se taie o portocală întreagă în bucăţi mai mici şi se pune peste orez. Stafidele rehidratate în apă se adaugă şi ele şi se amestecă cu grijă.

Apoi, se separă gălbenuşurile de albuşuri, iar gălbenuşurile se adaugă treptat în compoziţia cu orez. Albuşurile se bat spumă, care se încorporează treptat peste toate. Când sunt omogenizate, se toarnă peste vasul de copt şi se lasă la cuptor cca o oră, la foc mic. Când este gata, se scoate de la cuptor, se lasă la răcit şi se serveşte pudrată cu zahăr. Poftă bună!