Reţeta zilei de luni. Şalăul „duduiei” Elena (reţeta lui Constantin Bacalbaşa)

O dată cu reeditarea „Dictaturii gastronomice” a lui Constantin Bacalbaşa, cronicarul Bucureştilor de altădată intră tot mai mult în atenţia publicului şi ca autor de cărţi de bucate. În „Dictatura gastronomică”, Bacalbaşa, jurnalistul, face şi mici, nevinovate trimiteri la situaţia politică a vremii... prin denumirile unor reţete.
Astfel, va aminti de „regenţă”, profitând de faptul că în marea bucătărie franceză există o serie de preparate numite „Regence”), de „marele vecin” sovietic („Şalăul sovietic” fiind una dintre aceste reţete) sau chiar o va pomeni pe Duduia - respectiv Elena Lupescu, care în acea perioadă era metresa regelui Carol al II-lea. Nu ştim încă dacă acest fel de preparare a peştelui era pe placul Elenei Lupescu, nici dacă denumirea reţetei ascunde un omagiu sau o ironie (deşi înclinăm să credem că despre aceasta din urmă este vorba). Dar iată reţeta.