Reţete de post din Transilvania

Pentru că a început postul Paştelui şi nu vrem să fiţi luaţi pe nepregătite iată trei reţete de post din Transilvania absolut delicioase şi uşor de preparat.
Reţete de post din Transilvania - Fasole bătută cu usturoi
Ingrediente pentru fasole bătută cu usturoi
500 g fasole boabe 2 cepe ½ linguriţă boia 3 căţei de usturoi pisaţi 2 linguri bulion ulei sare
Mod de preparare pentru fasole bătută cu usturoi
Ţii fasolea la înmuiat de seara. A doua zi, o pui la fiert, schimbând apa de mai multe ori. Atenţie, de fiecare dată torni numai apă clocotită! Când este aproape fiartă, adaugi sare, după gust, şi o scurgi. Separat, cureţi, speli ceapa şi o tai julien. Încingi uleiul şi căleşti ceapa până se înmoaie. Adaugi bulionul şi boiaua şi laşi să se combine aromele. Amesteci tot timpul, şi când este gata opreşti focul. Pasezi fasolea fiartă ori o mixezi cu blenderul până devine o pastă. O freci bine cu usturoi, sare şi cu ulei, după gust. O aranjezi pe un platou şi pui deasupra ceapa călită. Serveşti această fasole bătută cu usturoi alături de murături în zilele de post de peste an ori garnitură la fripturi.
Reţete de post din Transilvania - Cartofi umpluţi
Ingrediente pentru cartofi umpluţi
6 cartofi mari
700 g ciuperci
2 dovlecei
2 cepe
5-6 căţei de usturoi
sare
piper
ulei
1 legătură de mărar
1 legătură de pătrunjel
Mod de preparare pentru cartofi umpluţi
Speli cartofii şi îi fierbi în coajă. Scurgi apa şi îi laşi la răcit. Separat, speli ciupercile şi le tai pe lung. Ceapa o cureţi şi o tai julien. Cureţi usturoiul şi îl mărunţeşti. Cureţi cartofii, îi tai jumătăţi şi îi scobeşti cu linguriţa. Miezul îl păstrezi. Încingi ulei în tigaie, pui ceapa, o căleşti până devine sticloasă, adaugi ciupercile şi le ţii până se evaporă apa lăsată de ele. Cu puţin înainte de a opri focul pui miezul cartofilor, usturoiul, amesteci şi potriveşti de sare şi piper. Presari din abundenţă mărar şi pătrunjel tocat. Cu acest amestec umplii cartofii şi îi dai la cuptorul încins. Dacă vrei, păstrezi din amestecul de la acesti cartofi umpluţi 2-3 linguri şi pentru garnitură! Speli dovleceii sub jet de apă şi îi tai rondele de aproximativ 2 cm. Le usuci şi le frigi pe grătar. Le dai cu sare şi piper şi le laşi deoparte. Serveşti aceşti cartofi umpluţi cu garnitură de dovlecel fript şi de ciuperci.
Reţete de post din Transilvania - Plăcintă de ciuperci
Ingrediente pentru plăcintă cu ciuperci
15 linguri apă minerală
15 linguri ulei
sare
1 praf de copt
făină cât cuprinde
500 g ciuperci
1 vânătă
1 legătură pătrunjel
4 căţei de usturoi
1 ceapă
sare
piper
ulei
Mod de preparare pentru plăcintă cu ciuperci
Frămânţi un aluat până când se dezlipeşte de pe vas şi îl dai la frigider. Pentru umplutură, speli vânăta, îi îndepărtezi cotorul şi o tai cuburi. O dai cu sare şi o laşi să iasă amăreala din ea. Speli ciupercile, le toci, ceapa o tai julien şi zdrobeşti usturoiul. Căleşti în ulei ceapa cât să devină sticloasă, adaugi ciupercile şi ţii să scadă puţin apa lăsată. Adaugi vinetele, amesteci, pui usturoiul, sarea şi piperul. Laşi puţin să se combine aromele şi să nu mai aibă apă amestecul.
Opreşti focul. Întinzi foaia şi o pui într-o tavă rotundă. Torni amestecul călit, netezeşti şi presari pătrunjelul. Aranjezi marginile foii de plăcintă şi dai plăcinta cu ciuperci la cuptorul încins. Coci plăcinta de ciuperci până se rumeneşte frumos. Această reţetă este ideală atunci cand este post.