Tsoureki- delicioasa pâine pascală din bucătăria grecească

3 tsoureki paine pascala greceasca png png

Tsoureki este o pâine tradiţională grecească pregătite de Paşte. Este dulce, moale şi pufoasă, are o crustă aurie şi se miezul se desprinde în fâşii pline de arome. Pentru aluatul Tsoureki dospirea este esenţială, adică un loc călduţ este secretul acestui aluat. Odată ce aţi început să preparaţi această reţetă tsoureki, asiguraţi-vă că toate ingredientele se află la temperatura camerei înainte de utilizare, asta va asigura dospirea pâinicii. Pentru această reţetă, foloseşte făină de pâine, care conferă elasticitate aluatului şi îşi menţine forma la cuptor. Cea mai comună greşeală pe care o face multă lume care n-a mai încercat reţeta este să continue să adauge făină, atunci când aluatul este lipicios. Ai grijă, pentru că adaugarea făinii face aluatul să nu mai fie pufos. Mai adaugă făină doar dacă aluatul este lipicios chiar şi după 15 minute de frământare. Pentru o aromă şi mai delicioasă, pune sirop pe coaja pâinii Tsoureki ca să fie şi mai moale.

Ingrediente pentru Tsoureki- pâine de Paşte grecească

135 g unt la temperatura camerei

135 g lapte la temperatura camerei

200 g zsahăr

4 ouă medii la temperatura camerei

870 g făină

21 g drojdie uscată

100 g apă călduţă

coaja de la 1 portocală

3 g mastic măcinat

4 g mahleb măcinat- puteţi înlocui cu extract de migdale şi anason

1 ou

1 linguriţă apă

fulgi de migdale pentru decor

Mod de preparare Tsoureki- pâine grecească de Paşte 

Adaugă apa călduţă într-un bol mare, puţin zahăr, drojdia şi amestecă. Acoperă cu folie alimentară şi dă bolul deoparte pentru 607 minute, până drojdia începe să crească şi să formeze bule. Ai grijă să nu pui apă fierbinte pentru că ar putea să distrugă drojdia.  Apa ar trebui să fie călduţă.

Foloseşte un blender pentru a măcina masticul şi mahlebul, adaugă puţin zahăr şi lasă deoparte.

Într-o crăticioară, adaugă zahărul, untul şi laptele. Pune-le pe focul foarte mic şi amestecă până se topeşte zahărul. Ia cratiţa de pe foc şi ai grijă să răceşti amestecul la temperatura camerei. Când e călduţ, să nu îl simţi la deget, pune-l într-un bol mare şi amestecă în el ouăle. Pune amestecul de drojdie şi amestecă.

Amestecă făina cu masticul şi mahlebul, coaja de portocală şi amestecul de drojdie, unt şi ouă. Pune-le într-un mixer şi amestecă la viteză mare pentru 15 minute. Ar trebui să obţii un aluat foarte moale şi puţin lipicios. Nu adaugă mai multă făină. Acoperă aluatul cu folie alimentară şi lasă-l să crească pentru vreo 3-4 ore.

tsoureki png png

Dezumflă aluatul cu mâinile şi împarte-l în 6. Ia o bucată de aluatul şi rulează în mâini. Ţine-o de capete şi răsuceşte-o. Procedează astfel cu toate cele 6 bucăţele apoi împleteşte-le câte 3. Mai lasă-le să crească pentru vreo 1 oră, apoi pune un ou şi o lingură de apă într-un pahar, amestecă-le şi unge pâinicile cu acest amestec, apoi pune fulgii de migdale şi dă-le la cuptor, la 170 de grade pentru 40-50 de minute. 

Sursa: http://www.mygreekdish.com/recipe/tsoureki-recipe-traditional-greek-easter-bread/

http://www.mygreekdish.com/recipe/tsoureki-recipe-traditional-greek-easter-bread/