Tort Napoleon cu aluat foitaj

2 shutterstock 1074470495 jpg jpeg

Este unul dintre cele mai îndrăgite torturi ruseşti. Cu o cremă fină, foarte aromat, acest tort va deveni cu siguranţă unul dintre preferatele tale.

Ingrediente

  • 500 g aluat foitaj
  • 3 linguri zahăr pudră

Pentru cremă

  • 5 gălbenuşuri
  • 150 g zahăr
  • 50 g făină
  • 500 ml lapte
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 25 ml frişcă lichidă
  • 100 g ciocolată neagră

Pentru cremă, baţi gălbenuşurile cu zahărul până când compoziţia devine albicioasă şi cremoasă. Adaugi făina, sarea şi extractul de vanilie. Torni, în fir subţire, laptele fierbinte. Întreaga compoziţie o aşezi pe focul mic, amestecând continuu, 10 minute. Dai crema deoparte, o acoperi cu folie alimentară şi o laşi să se răcească. Separat, baţi frişca lichidă rece până se întăreşte, apoi o amesteci cu crema de vanilie.

Aluatul foitaj îl tai în trei părţi egale, după dimensiunea tăvii în care le vei coace. Resturile de aluat rămase le coci odată cu cele trei foi de aluat. Înţepi cu furculiţa fiecare bucată de aluat, apoi le coci 15-20 de minute, la 200 °C. După aceea, presari peste foi zahăr pudră şi le mai coci încă 5 minute. Laşi foile să se răcească, iar resturile le mărunţeşti cu blenderul.

Aşezi pe un platou prima foaie pe care o umpli cu cremă.  Acoperi cu a doua foaie şi pui din nou un strat generos de cremă şi aşezi ultima foaie de tort pe care o ungi în strat subţire cu restul de cremă de vanilie. Topeşti ciocolata neagră pe baie de aburi. Decorezi tortul cu firimiturile de aluat copt şi cu ciocolată topită, apoi îl dai la frigider peste noapte.

FOTO: Shutterstock