3 reţete de Crăciun cu peşte

1 somon jpg jpeg

Dacă ţi-ai propus să-i surprinzi pe cei dragi la masa festivă de Crăciun atunci trebuie să ştii că nu trebuie să lipsească peştele. Există numeroase reţete simple pe care le poţi prepara şi, mai mult de atât, nu implică nici efort financiar şi nici prea mult timp.

Astfel, îţi propunem să descoperi mai jos trei reţete cu peşte pentru masa de Crăciun:

Peşte pe pat de ardei

Ingrediente necesare: - un kilogram de macrou - patru ardei graşi - o lingură de ulei - patru căţei de usturoi - câteva fire de pătrunjel - sare

Mod de preparare:

Curăţă peştele şi porţionează-l, iar apoi condimentează cu sare. Curăţă ardeii de seminţe şi de filamentele albe, iar apoi taie-i sub formă de felii subţiri.

Într-o tigaie tip wok se pune uleiul şi se călesc 10 minute ardeii.

Apoi, într-un vas de cuptor, se pun ardeii şi caţeii de usturoi în cămaşă, se aşază bucaţile de peste şi se da vasul la cuptor pentru 15 minute.

Se serveşte peştele cu pătrunjel deasupra.

Păstrăv cu migdale la cuptor

Ingrediente necesare:

- patru păstrăvi

- sare şi piper, după gust

- o lingură de ulei

- zeama de la o lămâie

- 100 de grame de unt

- o jumătate de pahar de vin alb

- 50 de grame de migdale

- pătrunjel tocat mărunt

Mod de preparare:

Curăţă pătrăvii, spală-i bine, iar apoi condimentează-i cu sare şi piper şi aşează-i într-o tavă în care ai aşezat hârtie de copt. Stropeşte cu zeamă de lămâie şi apă şi pune-i la cuptor timp de o oră.

Într-o tigaie, topeşte untul şi prăjeşte migdalele până devin aurii. Scoate-le apoi, iar în untul rămas adaugă vinul şi zeama de lămâie. La final, adaugă migdalele în sos.

Aşază peştele pe o farfurie şi toarnă peste el sosul cu migdale şi pătrunjel verde, proaspăt tocat.

Somon la cuptor cu sos de mango şi rodii

Ingrediente necesare:

- patru bucăţi de file de somon

- sare şi piper, după gust

- un căţel de usturoi pisat

- o linguriţă de ardei iuţi tocat

- o lingură de zeamă de lămâie

- două legături de coriandru proaspăt

- o lingură de coacăze uscate

- un fir de ceapă verde, tăiată mărunt

- 25 de grame de seminţe de rodie

- un fruct de mango

- doi căţei de usturoi

- patru foi de salată verde

Mod de preparare:

Îndepărtează coaja şi sâmburele fructului de mango, iar apoi taie miezul sub formă de cubuleţe. Amestecă-le cu seminţele de rodie, ceapa verde şi coacăzele uscate.

Într-un alt bol amestecă coriandrul, zeama de lămâie verde, ardeii iuţi pisaţi, căţelul de usturoi pisat, sarea şi piperul într‑un bol mic. Adăugaţi peste compoziţia cu mango şi amestecaţi încet. Adăugaţi sare şi piper după gust. Sosul va fi ţinut o zi într‑un vas de sticlă, acoperit, în frigider. Seminţele dau o savoare dulce‑acrişoară cremei de mango şi culoarea este fantastică.

Pentru somon, încălziţi dinainte cuptorul la 260° C.

Amestecaţi într-un bol coriandrul cu zeama de lămâie, căţeii de usturoi, sarea şi piperul.Din amestecul obţinut, luaţi câte o linguriţă cu vârf şi ungeţi fiecare dintre cele 4 felii de somon. Scoateţi tava din cuptor şi aşezaţi pe ea o foaie de hârtie de gătit sau o folie de aluminiu. Aşezaţi somonul pe foaie, cu partea cu piele în jos.

Coaceţi la 260° C. În funcţie de preferinţe, lăsaţi somonul timp de 11 minute pentru a fi uşor pătruns, iar dacă doriţi să fie bine pătruns, lăsaţi‑l 13 minute. Copt la 11 minute, somonul ar trebui să fie ca un burete atunci când este apăsat cu degetul pe partea cea mai groasă, iar la 13 minute carnea trebuie să fie fermă atunci când este apăsată la fel, potrivit unica.ro.

unica.ro.

Scoateţi sosul de mango din frigider şi lăsaţi‑l să ajungă la temperatura camerei. Puneţi câte o frunză mare de orice fel de salată verde pe fiecare dintre cele 4 farfurii. Adăugaţi sosul de mango peste frunza de salată, împărţit în mod egal între cele 4 farfurii.