Câteodată, pare mai greu să faci un piure moale şi cremos decât alt fel de mâncare mai sofisticat. Dacă îţi doreşti ca piureul să iasă perfect, trebuie să ţii cont de câteva sfaturi.

Spală bine cartofii înainte

Poate părea un sfat destul de banal, însă există multe persoane care trec peste acestă etapă şi nu mai spală cartofii, o dată curăţaţi de coajă. Înainte de a-i găti este important să îi clăteşti foarte bine cu apă rece. În cazul cartofilor noi, îi poţi freca cu un curete de vase curat, păstrând coaja.

Truc

În perioada postului sau pentru un regim vegetarian, piureul poată să iasă la fel de cremos înlocuind laptele cu o cană de apă în care au fiert cartofii, iar untul cu margarina sau 2-3 linguri de ulei încălzite.

Pune cartofii la fiert în apă rece

Dacă pui cartofii la fiert în apă caldă, marginile se vor găti prea mult, în timp ce miezul poate rămâne crud. Aceştia trebuie pregătiţi la aceeaşi temperatură, aşa că, pune-i într-o oală cu apă rece cât să îi acopere, iar abia apoi aprinde focul şi lasă-i să fiarbă.

Nu da focul prea mare

Când apa începe să dea în clocot, cartofii se pot sfărâma. Fierbe-i la foc molcom şi vor rămâne întregi, gătindu-se uniform.

Sărează apa

Ca şi pastele, cartofii absorb apa şi sarea. Pentru un gust delicios, săreaza apa în care îi dai la fiert.

Truc

Piureul de cartofi poate fi gătit şi la cuptor. Unge o tavă cu puţin unt, pune piureul, stropeşte-l cu puţin ulei şi lasă-l la cuptor, la foc mediu, până capătă o crustă aurie.

Amestecă-l cu laptele uşor încălzit

Spre deosebire de unt, care se foloseşte rece pentru a se încorpora uniform,  laptele trebuie să fie călduţ atunci când îl adaugi în piure, pentru a nu le răci pulpa. Aceştia sunt mult mai gustoşi atunci când sunt proaspeţi şi calzi.

Sursa foto: 123rf

Loading...