5 reţete cu peşte şi fructe de mare pentru Buna Vestire

Postul Paştelui  este cel mai greu post al anului şi are numeroase restricţii. Spre deosebire de Postul Crăciunului, mult mai permisiv, cel în care ne aflăm acum are doar două dezlegări la peşte, iar una dintre ele este pe 25 martie, de Buna Vestire.

Postul cel Mare, aşa cum mai e numit, are doar două zile în care se face dezlegare la peşte: de Buna Vestire (25 martie) şi duminica Floriilor.

Aportul de substanţe nutritive pe care îl aduce peştele este binevenit în această perioadă de restricţii alimentare. De aceea, am pregătit 5 reţete delicioase şi uşoare dintre care să alegi pentru mesele de Buna Vestire.

Salată de cartofi cu hering

salata hering cartofi shutterstock 1290107728 1 jpg jpeg

Ingrediente

4 cartofi albi medii

300 g hering marinat

2 mere acrişoare, opţional

1 ceapă roşie

70 g frunze rucola

1 lingură muştar cu boabe

½ linguriţă miere, opţional

2 linguri ulei de măsline

2 linguri zeamă de lămâie

½ linguriţă fulgi chili

sare

piper

Speli şi fierbi cartofii în coajă până se înmoaie, apoi laşi la răcorit. Între timp, cureţi şi speli, merele, îndepărtezi cutia cu seminţe, apoi le tai felii, iar ceapa o tai ceapa peştişori. Într-un bol, amesteci muştarul cu uleiul, zeama de lămâie, fulgii de chili, sarea şi piperul după gust şi, dacă doreşti, cu mierea.

Descojeşti cartofii, îi tai bucăţi şi îi pui într-un castron. Scurgi heringul de lichid, îl tai felii şi îl transferi peste cartofi. Adaugi rucola spălată, ceapa, merele, torni sosul de muştar şi amesteci până la omogenizare. Decorezi salata după imaginaţie.

Sandviş cu ton

sandvis ton shutterstock 1356249335 jpg jpeg

4-6 felii pâine neagră

1 conservă ton în suc propriu (200 g)

1 lingură ulei de măsline

30 g măsline verzi, fără sâmburi

1 castravecior murat

2-3 frunze salată verde

1 lingură zeamă lămâie

sare

piper

Scurgi bine tonul şi îl pui într-un bol. Adaugi uleiul, zeama de lămâie, castraveciorul tocat şi scurs, măslinele feliate. Potriveşti gustul de sare şi piper şi omogenizezi. Prăjeşti feliile de pâine. Pui un strat de ton, adaugi frunze de salată rupte şi închei cu o felie de pâine. Poţi servi sandvişurile imediat sau le poţi lua la pachet.

Creveţi cu usturoi şi pătrunjel

4 creveti usturoi patrunjel shutterstock 1116608939 jpg jpeg

Ingrediente

600-700 g creveţi prefierţi, congelaţi şi decorticaţi

2 linguri ulei de măsline

2-3 linguri zeamă lămâie

felii de lămâie

5-6 căţei de usturoi

1 legătură pătrunjel

sare

piper

Decongelezi creveţii, îi speli şi îi laşi la scurs. Pui într-o tigaie uleiul, la foc mediu, adaugi usturoiul tăiat mărunt şi îl sotezi un minut, la foc mic.

Pui creveţii, dai focul mare şi îi căleşti sub capac 4-5 minute, amestecând ocazional. Condimentezi cu sare şi piper, după gust, torni zeama de lămâie şi mai ţii pe foc 2 minute, să se întrepătrundă aromele. La final, presari pătrunjelul tocat şi amesteci. Serveşti creveţii cu felii de lămâie şi pâine prăjită.

Crap în sos de roşii cu măsline

crap sos rosii masline shutterstock 2112337808 jpg jpeg

1 kg fileuri crap

sare

piper

ulei vegetal, pentru prăjit

200 ml suc de roşii

1 lămâie

10-12 roşii cherry

3-4 căţei de usturoi

100 g măsline, după preferinţă

sare

piper

pătrunjel verde

Speli fileurile de crap, le ştergi cu un şervet de bucătărie şi le porţionezi. Într-un bol, amesteci făina cu sare şi piper, după gust şi dai bucăţile de peşte prin amestec. Încingi uleiul într-o tigaie şi prăjeşti carnea pe ambele părţi, până se rumeneşte, apoi o dai deoparte.

Într-o tavă termorezistentă, torni sucul de roşii, 100 ml apă, adaugi usturoiul zdrobit, sare şi piper, după gust, măslinele, felii de lămâie şi roşiile cherry. Aşezi deasupra bucăţile de peşte şi dai la cuptor, 30 de minute, la 180 °C. Decorezi cu pătrunjel proaspăt tocat.

Supă de peşte

supa peste shutterstock 203427001 jpg jpeg

500 g file peşte (cod, crap etc.)

1 ceapă albă

1 morcov

2 cartofi

1 păstârnac

2 linguri ulei

sare

5-6 boabe de piper

pătrunjel proaspăt, pentru decor

lămâie, pentru servit

Cureţi şi speli toate legumele, te tai cuburi potrivite şi le pui la călit în ulei. Presari puţină sare şi le sotezi 5 minute, apoi torni 2 l de apă şi le laşi să fiarbă aproximatv 15 minute, după ce au dat în clocot.

Speli peştele şi îl porţionezi, îl adaugi în supă, condimentezi cu sare şi piper boabe şi mai fierbi 7-10 minute. Serveşti supa caldă, decorată cu pătrunjel verde şi, dacă doreşti, cu zeamă de lămâie.  

FOTO Shutterstock.com