Adevărul despre autenticitatea bucătăriei româneşti. Cum am românizat reţete orientale, ruseşti şi greceşti şi le-am transformat în brand naţional

sarmale maramuresene pasat jpeg

Bucătăria tradiţională românească este plină de influenţe orientale, vest-europene, greceşti şi ruseşti. Multe dintre reţetele considerate exponenţiale pentru bucătăria autentică românească sunt de fapt importuri.

Bucătăria tradiţională românească este renumită pentru preparatele sale diverse şi deosebit de gustoase. În mentalul colectiv, exponenţiale pentru bucătăria românească sunt în generale sărmăluţele, mititeii, borşurile, ciorbele, renumita ciorbă de burtă, ardeii umpluţi, diferitele reţete cu peşte, dar şi plăcintele. Aceste reţete sunt pentru foarte mulţi români motiv de mândrie naţională şi le consideră cu adevărat autentice.

Paradoxal, cele mai cunoscute preparate culinare prezentate în general turiştilor ca fiind autentic româneşti, un adevărat blazon al artei culinare din România, sunt de fapt importuri ”naţionalizate” de-a lungul timpului. Nici mititeii, nici ciorba de burtă, nici sarmalele, borşurile, ciorbele sau ardeii umpluţi nu sunt invenţii româneşti. Culmea, adevăratele preparate sută la sută autentice sunt aproape necunoscute, iar reţetele lor au fost în mare parte uitate de-a lungul timpului.

continuarea pe adevarul.ro

continuarea pe adevarul.ro