Foie gras de gâscă

Terrine of foie gras and a glass of white wine, Christmas mood jpeg

Crăciunul bate la uşă cu desaga plină de bunătăţi şi de cadouri. Încearcă această reţetă de foie gras - ficat de gâscă, pentru o masă cu adevărat specială.

Dificultate medie/Preparare: 3 h/ 1 tavă

Ingrediente:

800 g ficat de gâscă

1 lingură sare de mare

1/2 linguriţă piper negru măcinat

1/4 linguriţă nucşoară

1 lingură coniac

1 l lapte

Mod de preparare:

Acoperi ficatul cu lapte în care ai dizolvat o jumătate de lingură de sare de mare. Îl laşi la frigider circa 2 ore. Scoţi ficatul din lapte şi-l laşi 15 minute la temperatura camerei, după care îl cureţi de pieliţe şi vene.

Aşezi bucăţile de ficat într-un vas termorezistent, apăsându-le uşor, ca să nu rămână goluri. Condimentezi cu sare de mare, piper şi nucşoară, după care stropeşti totul cu coniac. Laşi vasul la frigider o oră.

Pui vasul la cuptor, la într-o tavă cu apă fierbinte, astfel încât nivelul apei să fie la jumătatea vasului cu ficat. Acoperi vasul cu folie de aluminiu şi îl introduci în cuptorul preîncălzit la 100° C, 40 minute.

Scoţi vasul din cuptor, iei cu o lingură cât mai multă grăsime de deasupra (nu arunci grăsimea, poţi găti cu ea). Aşezi deasupra ficatului o folie de plastic, decupezi un carton cât mărimea vasului, îl pui deasupra foliei şi aşezi o pungă cu ceva greu. Îl dai la frigider cel puţin 24 de ore.