Baclava cu nuci şi migdale

baclava jpeg

Aşa-i că ţi-e dor de însorita Turcie? Noi ne-am gândit să-ţi aducem acasă o „felie“ din acest tărâm, cu gust dulce şi aromă rafinată.

Dificultate medie Preparare 105' Pentru 6 porţii

Ingrediente

Pentru aluat

500 g făină

1 pahar de apă călduţă

3 linguri ulei

1 lingură oţet

Pentru umplutură

300 g nuci zdrobite

200 g migdale zdrobite

150 g zahăr

1 lingură scorţişoară măcinată

Pentru sirop

400 ml apă

300 g zahăr

10 cuişoare parfumate

zeama de la o jumătate de lămâie

50 g unt topit pentru uns foile

Mod de preparare

Cerni făina într-un castron mare, faci o adâncitură în care torni uleiul, apa călduţă şi oţetul.

Amesteci de la exterior spre interior până se încorporează făina, apoi frămânţi cu mâna un aluat omogen. Îl laşi 20 de minute, apoi întinzi foi foarte subţiri, cu dosul palmelor, pe o

planşetă acoperită cu o faţă de masă înfăinată. Până se prepară umplutura, acoperi foile cu o pânză umezită uşor.

Tai foile în dreptunghiuri de 15x20 cm, le ungi cu unt topit, aşezi 4-5 foi una peste alta, apoi adaugi umplutura şi le rulezi, prinzând capetele în interior. Faci la fel cu restul foilor şi

cu umplutura până se termină.

Aşezi rulourile într-o formă unsă cu puţin unt şi le coci 40 de minute, la foc potrivit.

Între timp, fierbi apa, zahărul şi cuişoarele, la foc potrivit, circa 20 de minute până capătă consistenţa unui sirop puţin îngroşat. Iei de pe foc, scoţi cuişoarele, adaugi zeama de

lămâie şi după ce se răcoreşte puţin torni siropul peste rulourile fierbinţi. Laşi să se însiropeze circa 30 de minute, după care le serveşti.

sursa foto: Shutterstock