Reţetă de balmoş în dovleac copt: Alex Petricean, chef la restaurantul Maize din Bucureşti, desemnat totodată cel mai bun bucătar din România de prestigiosul ghid Gault&Millau, a creat pentru cititoarele „Click! Poftă bună!“ reţete inedite, care îşi au însă rădăcinile în bucătăria românească. Folosind numai ingrediente locale, de sezon, dar şi tehnici inovatoare, puteţi să le recompuneţi oricând în bucătăria de acasă.

Balmoş în dovleac copt

Alex Petricean, chef la restaurantul Maize din Bucureşti, desemnat totodată cel mai bun bucătar din România de prestigiosul ghid Gault&Millau, a creat pentru cititoarele „Click! Poftă bună!“ reţete inedite, care îşi au însă rădăcinile în bucătăria românească. Folosind numai ingrediente locale, de sezon, dar şi tehnici inovatoare, puteţi să le recompuneţi oricând în bucătăria de acasă.

Dificultate medie/Preparare: 2 h/6 porţii

Ingrediente:

1 dovleac plăcintar mediu

30 ml ulei de dovleac presat la rece

75 ml borş

½ linguriţă sare

Pentru balmoş

1 l lapte

200 g mălai fin

150 g brânză de burduf

Pentru decor

20 g seminţe de dovleac

frunze de ştir (amaranth roşu), opţional

Reţetă de balmoş în dovleac copt

Mod de preparare:

Cureţi dovleacul de coajă şi de seminţe, apoi îl tai felii rotunde, groase de 2 centimetri. Cu un inel metalic sau cu un cuţit tai partea din mijloc a fiecărei felii, astfel încât să formezi un locaş în care vei aşeza balmoşul.

Ungi feliile cu 10 ml de ulei de dovleac, condimentezi cu sare şi dai la cuptor, la 200 ºC, 15 minute. Scoţi din cuptor şi le laşi să se răcorească.

Coci şi resturile obţinute din scobirea feliilor de dovleac, le pasezi în blender cu borşul şi cu 20 ml de ulei de dovleac, ca să obţii un piure fin. Adaugi sare, după gust.

Faci o mămăligă cremoasă din lapte şi mălai, în care, la final, adaugi brânza de burduf. Omogenizezi balmoşul şi torni din el în fiecare felie de dovleac copt. Ornezi cu piure de dovleac, turnat cu un poş.

Decorezi preparatul cu seminţe de dovleac rumenite un minut într-o tigaie şi tocate grosier şi, dacă vrei, cu frunze de ştir (amaranth roşu).

FOTO: Sorin Stana

Loading...