Ceapă caramelizată FOTO

ceapa caramelizata jpeg

Dacă iubeşti ceapa, altfel decât bază în mâncăruri, şi mâncărurile rapide, iată un preparat delicios şi rapid.

Ingrediente

3 cepe albe, curăţate şi tocate fin 2 linguri unt (sau ulei de palmier ori de sâmburi de struguri) sare un pic de zahăr (opţional) 2-4 linguri vin alb sec sau roşu (sau supă în care au fiert puiul ori legumele)

Mod de preparare

Încingi untul într-o tigaie largă la foc mediu, până se topeşte. Adaugi ceapa şi amesteci până se acoperă bine cu unt.

image

Laşi ceapa pe foc 40 de minute sau până se mai caramelizează, folosindu-te de o spatulă amesteci ceapa şi râcâi fundul tigăii la fiecare 5 minute. Pe măsură ce ceapa începe să se caramelizeze, e posibil să fie nevoie să râcâi mai des.

image

Când ceapa începe să se închidă la culoare, presari puţină sare şi zahărul dacă vrei. Amesteci ceapa încă un minut, apoi dai la o parte de pe foc. Torni vinul sau supa, câte o lingură sau două, pe rând,. Amesteci bine, apoi dai la o parte de pe foc.

image

Serveşti imediat sau laşi să se răcească la temperatura camerei, apoi bagi în frigider 3 zile sau în congelator 3 luni.

http://www.gimmesomeoven.com