În condiţiile în care există o lege a etichetării alimentelor şi chimiştii pot să descifreze astăzi orice ingrediente, poate părea greu de crezut că mai poţi ţine secret o reţetă. Şi totuşi, nimeni nu ştie exact ce conţine băutura Coca Cola, puiul de la KFC sau lichiorul franţuzesc Chartreuse. Reţetele sunt bine păstrate în seifuri.

Reţete secrete au existat din toate timpurile. Înainte ca autorităţile să solicite listarea ingredientelor pe etichetă, toate reţetele erau secrete. Nimeni nu ştia ce conţineau acele elixiruri miraculoase despre care producătorii pretindeau că pot vindeca orice, de la artrită şi până la depresie. În realitate, licorile „miraculoase“ făceau mai mult rău decât bine, iar asta pentru că, au descoperit mai târziu chimiştii, conţineau tot felul de substanţe, de la diverse extracte din plante toxice, până la morfină şi cocaină. După ce legea etichetării a intrat în vigoare, elixirurile bune la orice au dispărut brusc de pe piaţă.

În zilele noastre, este destul de greu să păstrezi o reţetă secretă. Dincolo de faptul că ingredientele sunt trecute pe etichetă, chimiştii pot descompune orice băutură sau preparat pentru a afla ingredientele. Cu toate acestea, este mai greu să reproduci proporţiile în care sunt folosite ingredientele pentru a replica un aliment sau o băutură. Iată câteva dintre secretele bine păzite:

Coca Cola

Legenda care înconjoară reţeta Coca Cola este aproape la fel de faimoasă precum produsul în sine. Cea mai populară băutură din lume a fost inventată în 1886, de farmacistul John S. Pemberton.

află care sunt reţetele secrete pe adevarul.ro

sursa foto: upprox.com

Loading...