Nu oricine ştie să facă o ciorbă bună de miel. Noi îţi prezentăm trei reţete de ciorbă de miel cu care nu vei da greş.

Ciorbă de miel cu tarhon

Ingrediente pentru ciorbă de miel cu tarhon:


400 g carne de miel


1 ceapă


2 morcovi medii


1 ţelină mică


1 păstârnac mic


1 legătură ceapă verde


1/3 pahar de orez


1 legătură mică de tarhon sau o lingură tarhon în oţet


½ cană smântână


2 gălbenuşuri


1 lingură făină


½ legătură pătrunjel


7-8 boabe de piper negru


sare


oţet


Mod de preparare pentru ciorbă de miel cu tarhon


Porţionezi car­nea, o opăreşti în apă clocotită, o clăteşti bine în apă rece şi apoi o pui la fiert. Cureţi, speli şi tai felii (sau cum doreşti) zarzavatul. După ce spumezi carnea, pui zarzavatul tocat, orezul spălat bine şi scurs, sare, după gust, şi boabele de piper. Fierbi la foc mic timp de 25-30 de minute. Adaugi tarhonul şi ceapa verde tocate mărunt, oţet, după gust, şi baţi bine gălbenuşurile cu smântâna şi cu lingura de făină. Opreşti focul şi dregi ciorba cu amestecul de smântână şi gălbenuşuri. La final, presari pătrunjel tocat mărunt, laşi ciorba de miel cu tarhon 10 minute şi o serveşti.

Ciorbă de miel tradiţională

Ingredientele de care ai nevoie pentru ciorba de miel tradiţională:


400 g carne de miel cu os 
1 ceapă
2 morcovi medii 
1 ţelină mică
 1 păstârnac mic 
1 legătură ceapă verde
 2-3 linguri orez 
1 legătură mică
de tarhon sau 1 lingură tarhon în oţet
 ½ cană smântână 
250 ml borş
2 gălbenuşuri 
1 lingură făină
½ legătură pătrunjel
7-8 boabe piper negru 
sare


 
 
Mod de preparare ciorbă tradiţională de miel 


Porţionezi carnea, o opăreşti în apă clocotită, o clăteşti bine în apă rece şi apoi o pui la fiert. Cureţi, speli şi tai legumele. După ce spumezi carnea, le adaugi în zeamă împreună cu orezul spălat bine şi scurs, sare, după gust, şi boabele de piper. Fierbi, la foc mic, 15 minute, scoţi carnea, o dezosezi, o pui înapoi, apoi torni borşul cald, fiert separat, şi mai laşi să clocotească alte 15 minute. Adaugi tarhonul şi ceapa verde tocate.
 
 Separat, baţi bine gălbenuşurile cu smântâna şi cu lingura de făină. Iei din zeama din oală şi torni peste compoziţie, apoi o răstorni, în fir subţire, înapoi. O mai dai câteva clocote şi opreşti focul. La final, presari pătrunjel tăiat mărunt.

 

Ciorbă de miel cu legume

De ce ai nevoie ca să găteşti ciorbă de miel cu legume:


1⁄3 cană ulei
1 umăr de miel, tăiat bucăţi mai mici
4 căţei de usturoi, mărunţit
2 foi de dafin
1 ceapă mare tocată
sare
piper negru măcinat, după gust
2 linguriţe boia iute
120 g cartofi roşcaţi-maronii, curăţaţi şi tăiaţi cuburi
120 fasole verde tăiate în două
4 căni (1 l) de apă
3⁄4 cană smântână (împărţită în două, jumătate pentru ornare)
2 linguri făină
4-5 linguri pastă de roşii
1 lingură de mărar tocat mare

Cum prepari ciorbă de miel cu legume:

Încălzeşti ulei într-o cratiţă la foc mediu-mare; adaugi carnea de miel şi căleşti amestecând, până se rumeneşte peste tot, circa 8 minute. Cu o paletă cu orificii, transferi carnea pe un platou; dai deoparte. Pui în cratiţă usturoiul, foile de dafin, ceapa, sare, piper şi căleşti până se înmoaie.

Adaugi carnea de miel, boiaua şi  4 căni de apă şi laşi să fiarbă până dă în clocot, reduci focul la mediu-mic şi laşi să fiarbă acoperit, amestecând ocazional, până când carnea devine moale, circa 20 minute.

Adaugi cartofii şi fasolea, amestecând din când în când, circa 15 minute. Într-un bol amesteci jumătate din smântână cu făina şi pasta de roşii până obţii o cremă moale, o torni în ciorbă şi amesteci până se îngroaşă uşor, circa 10 minute. La servire, mai adaugi restul de smântână şi ornezi cu mărar.

 

Loading...
Evaluează articolul