Delicaţi şi aromaţi, aceşti cozonăcei pot fi vedeta mesei de sărbătoare. Dacă vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu un desert tradiţional realizat într-o manieră deosebită, alege aceşti colăcei!

 

 

Ingrediente

Pentru aluat

  • 240 ml lapte
  • 600 g făină
  • 20 g drojdie proaspătă
  • 60 g unt
  • 60 ml ulei
  • 2 gălbenuşuri
  • 1 praf de sare
  • 150 g zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • esenţă de rom

Pentru umplutură

  • 300 g gem de prune
  • gălbenuş, pentru uns

 

Freci drojdia cu 50 g de zahăr şi 25 g de făină, apoi laşi maiaua să crească 10-15 minute. Dizolvi în lapte restul de zahăr tos. Pui maiaua peste făina cernută, amestecată cu sarea, apoi torni laptele, adaugi gălbenuşurile, zahărul vanilat şi esenţă de rom, după gust. Începi să frămânţi şi torni treptat untul topit şi uleiul.

Frămânţi până când aluatul face bule la suprafaţă, apoi îl acoperi şi-l laşi să crească, într-un loc cald, până când îşi dublează volumul.

Împarţi aluatul în trei părţi egale, din care întinzi foi subţiri. Ungi fiecare foaie cu gem de prune şi rulezi strâns. Tai fiecare rulou pe mijloc, pe lungime, fără să separi unul dintre capete. Împleteşti cele două fâşii obţinute de la fiecare rulou, având grijă ca umplutura să fie deasupra.

Dai o formă rotundă fiecărui cozonăcel şi-i aşezi în tavă, având grijă să laşi între ei spaţiu. Laşi să mai crească 10 minute, apoi îi ungi cu gălbenuş şi-i dai la cuptor până se rumenesc.

Îi decorezi după imaginaţie, după ce s-au răcit.

FOTO: Shutterstock

Loading...