Vara aduce cu ea parfumul şi bogăţia multor fructe, de care profităm din plin. Din păcate, sezonul lor durează doar câteva luni. Însă acest lucru nu înseamnă că nu ne putem bucura tot anul de aromele minunate ale fructelor de vară.
În afară de gemuri, dulceţuri, compoturi, siropuri şi şerbeturi, o altă cale de a conserva fructele de vară este să le congelezi. Este un procedeu prin care se păstrează fructul în stare naturală, fără adaos de zahăr, o modalitate mult mai facilă şi mai sănătoasă. Iată câteva sfaturi despre cum să congelezi fructele de vară şi în ce preparate le poţi folosi. 
 

Cum să congelezi fructele pentru iarnă

 
1. În primul rând, trebuie să ştii că foarte multe fructe pot fi congelate: vişine, zmeură, căpşuni, prune, piersici, pere, mure, coacăze, afine, nectarine, pere şi mere.
 
2. Alege fructe tari, sănătoase. Le speli, îndepărtezi orice parte alterată, le laşi să se scurgă foarte bine. Dacă sunt mici (fructe de pădure), le laşi întregi. Dacă sunt mari (piersici, mere, pere), le cureţi coaja, scobeşti cotorul sau le scoţi sâmburii sau seminţele şi le tai în bucăţi egale. Dacă au sâmburi (vişine, cireşe), le îndepărtezi sâmburii.
 
3. Le pui în pungi de plastic, scoţi tot aerul, le închizi etanş, apoi le congelezi.
 
4. Unele fructe pot fi pasate în blender până la stadiul de piure (mere, zmeură, fructul pasiunii, mango), apoi strecurate printr-o sită fină şi congelate în tăviţe pentru cuburi de gheaţă. Când sunt îngheţate, le transferi în pungi de plastic închise etanş şi le foloseşti ori de câte ori ai nevoie, la diverse sosuri şi mousse-uri.
 
 
5. Pe lângă faptul că păstrează toată aroma şi toate nutrimentele, fructele congelate au şi un dezavantaj: nu îşi păstrează forma, iar după decongelare se înmoaie. De aceea, e mai bine să le utilizezi chiar când le scoţi din congelator. Dezgheţate, chiar dacă nu vor arăta bine, tot vor avea un gust grozav, aşa că le poţi „ascunde“ în diverse preparate: brioşe, plăcinte etc. Nu e deloc indicat să le foloseşti la ornat.
 
6. Citricele - lămâi, portocale, lime, mandarine - pot fi tăiate felii şi congelate în acelaşi mod. Le poţi folosi apoi în limonade şi cocktailuri, atât pentru aromatizare, cât şi pentru răcire. Consideră-le nişte cuburi de gheaţă pline de arome.
 
7. Ce poţi face din fructe congelate? Pandişpan cu fructe, plăcintă, crumble, smoothie, shake-uri, sosuri, mousse-uri, piureuri, cheesecake-uri şi brioşe.
 
8. Cât timp le poţi păstra la congelator? Până la un an, dar în acest caz vor prinde o peliculă subţire de gheaţă. Este indicat să le consumi în maximum 6 luni de la data congelării.
 

 

Loading...