Clătite bănăţene

clatite banatene foto sorin stana jpeg

Bănăţenii mănâncă copios, cu multă carne şi legume. Multe dintre reţetele vechi s-au păstrat şi azi. Nu este nimic pretenţios în oalele bănăţenilor, este doar mâncare bună şi diversă.

Chef Petrişor Tănase, de la Apetitus, a cules mai multe reţete din această zona şi vă recomandă să le preparaţi pentru cei dragi.

Ingrediente:

Pentru foi:

3 ouă

250 g făină

1 l apă minerală

2 linguri ulei

Pentru umplutură:

200 g brânză dulce de vaci

2 albuşuri bătute spumă

câteva picături esenţă de vanilie

50 g zahăr pudră

50 g stafide înmuiate în apă cu vanilie

coajă de lămâie

coajă de portocală

Pentru sosul de vanilie:

30 g unt

4 gălbenuşuri

200 ml lapte

esenţă de vanilie

50 g zahăr

1 lingură făină

Pentru bezea:

4 albuşuri

120 g zahăr pudră

1 praf de sare

Pentru servit:

dulceaţă de căpşuni

Mod de preparare:

Baţi ouăle, adaugi făina şi o dizolvi uşor cu apa minerală. Ungi tigaia cu ulei şi rumeneşti clătitele pe ambele părţi. Le laşi deoparte.

Amesteci brânza cu zahărul, stafidele, coaja de citrice şi albuşurile până obţii o cremă pufoasă. Pentru sosul de vanilie, fierbi laptele cu zahărul, adaugi făina în ploaie şi amesteci rapid. Ţii la foc domol, pui untul şi amesteci până devine o compoziţie omogenă. Gălbenuşurile le freci bine. Peste ele torni sosul fierbinte şi dai din nou pe foc. Mai fierbi puţin şi laşi să se răcească complet înainte de a-l folosi.

Pentru bezea, răstorni zahărul într-un vas peste care adaugi o lingură de apă. Dai la foc până obţii un sirop legat. Baţi albuşurile spumă şi încorporezi uşor siropul fierbinte. Astfel abuşurile devin mai dense şi se albesc. Presari sarea.

Umpli clătitele cu brânză şi sos de vanilie, iar deasupra pui bezeaua. Dai la cuptorul încins să se rumenească şi le serveşti calde, cu dulceaţă de căpşuni alături.

FOTO: Sorin Stana