Cozonac cu ciocolată

cozonac cu ciocolata jpg

Îţi prezentăm o reţetă care îţi va umple casa de aroma sărbătorilor. Un cozonac împletit, pufos şi plin de ciocolată, pe care să îl aşezi la loc de cinste pe masa.

Ingrediente

Pentru aluat

500 g făină

100 g zahăr

10 g drojdie uscată

2 ouă

250 ml lapte cald

150 g unt topit

coaja rasă de la 1 lămâie

esență de rom

1 praf de sare

1 gălbenuș

Pentru umplutură

200 g ciocolată neagră

200 g unt

200 g zahăr

Mod de preparare

Pentru crema de ciocolată, așezi pe baie de aburi o crăticioară în care pui untul, ciocolata și zahărul. Amesteci până se topește și dai deoparte. O lași acoperită.

Pentru aluat, amesteci drojdia cu laptele și cu o lingură de zahăr, o lași deoparte 10 minute. Cerni făina într-un bol încăpător, faci o gropiță în ea și torni amestecul cu drojdie, adaugi, pe rând, ouăle și gălbenușul, restul de zahăr, coaja rasă de lămâie, esența de rom, sarea și începi să frămânți. Torni, în fir subțire, untul și continui frământarea, cel puțin 20 de minute.

Acoperi aluatul și îl dai la rece, cel puțin 4 ore, apoi îl scoți, îl așezi pe masa dată cu făină, îl mai frămânți puțin, apoi îl întinzi sub formă de dreptunghi. Îl ungi cu crema de ciocolată, îl rulezi, îl tai în două, apoi împletești cele două bucăți și îl crestezi pe lung.

Așezi cozonacul într-o tavă tapetată și îl mai ții acoperit aproximativ 50 de minute, apoi îl dai la cuptorul încins pentru 40-50 de minute.