Cozonac cu fructe uscate
Cozonacul cu fructe uscate este ideal pentru mesele festive sau momentele speciale, când se dorește un desert fin, dulce și plin de savoare.

Ingrediente
Pentru aluat
500 g făină
250 ml lapte călduț
120 g zahăr
2 ouă
100 g unt moale
1 plic drojdie uscată (7 g)
1 linguriță extract de vanilie
coaja rasă de la 1 portocală
coaja rasă de la 1 lămâie
un praf de sare
Pentru fructe
150 g stafide
80 g fructe confiate
50 g nuci tocate
2 linguri rom sau apă călduță
zahăr pudră
Mod de preparare
Hidratezi stafidele în rom sau apă caldă 10-15 minute, apoi le scurgi și le amesteci cu fructele confiate și nucile.
Pregătești aluatul: amesteci laptele călduț cu drojdia și o lași 5 minute să se activeze. Pui în bol făina, zahărul, sarea, ouăle, vanilia și coaja de citrice. Torni laptele cu drojdia peste ingrediente. Amesteci cu o spatulă, apoi începi să frămânți. Adaugi untul moale treptat și frămânți 8-10 minute, până ce aluatul devine elastic. Lași aluatul la dospit 1 oră.
Pui aluatul pe blat și îl întinzi ușor. Împrăștii fructele hidratate peste el, îl împăturești și-l frămânți ușor, ca să distribui uniform fructele. Formezi cozonacul și-l așezi într-o tavă, unde îl lași să crească încă 30-40 de minute.
Preîncălzești cuptorul, coci cozonacul 35-40 de minute, până devine auriu și trece testul scobitorii. Dacă se rumenește prea repede, îl acoperi cu folie de aluminiu. Lași cozonacul să se răcească complet și îl pudrezi cu zahăr pudră.























