Cozonac cu mac

czonac cu mac jpg

A rămas puţin până la Crăciun, motiv pentru care îţi recomandăm această reţetă delicioasă de cozonac cu mac.

Ingrediente

Pentru aluat

500 g făină

250 ml lapte

150 g zahăr

25 ml ulei

25 g drojdie proaspătă

25 g unt topit

3 gălbenușuri

coaja rasă de la 1 lămâie

coaja rasă de la 1 portocală

1 linguriță esență de rom

1 linguriță sare

1 gălbenuș bătut cu o lingură de lapte, pentru uns

Pentru umplutură

50 g nuci zdrobite

300 ml lapte

250 g mac

150 g zahăr

1 linguriță coajă rasă de lămâie

Mod de preparare

Cerni făina. Pentru maia, combini drojdia cu o linguriță de zahăr, trei de lapte călduț și cu o lingură de făină. Omogenizezi și lași la crescut până când se dublează volumul.

Combini laptele rămas cu zahărul, coaja de lămâie și coaja de portocală, și cu romul. Amesteci până se topește zahărul. Freci bine

gălbenușurile cu sarea. Faci o gropiță în făină, torni maiaua crescută și gălbenușurile, amesteci cu lingura, adaugi apoi laptele în fir subțire și începi să frămânți cozonacul. În timpul frământării, adaugi, treptat, uleiul amestecat cu untul.

Frămânți energic, cel puțin, 40 de minute, pentru ca uleiul să fie bine încorporat. Acoperi și lași la crescut, la loc cald.

Prepari umplutura. Râșnești macul. Așezi pe foc un vas cu laptele în care adaugi zahărul, macul și coaja rasă de lămâie. Amesteci la foc mic până când se îngroașă, apoi lași la răcorit, iar la urmă adaugi nucile.

Ungi blatul de lucru cu puțin unt, răstorni aluatul și îl tai în două. Întinzi fiecare bucată, pui umplutura pe ele, netezești, le răsucești pe fiecare în parte, apoi le împletești. Așezi cozonacul într-o tavă tapetată și îl mai lași la crescut, cel puțin 20 de minute.

Ungi cu gălbenușul bătut și îl ții la cuptorul încălzit cel puțin o oră.