Cozonac cu mac

A rămas puţin până la Crăciun, motiv pentru care îţi recomandăm această reţetă delicioasă de cozonac cu mac.
Ingrediente
Pentru aluat
500 g făină
250 ml lapte
150 g zahăr
25 ml ulei
25 g drojdie proaspătă
25 g unt topit
3 gălbenușuri
coaja rasă de la 1 lămâie
coaja rasă de la 1 portocală
1 linguriță esență de rom
1 linguriță sare
1 gălbenuș bătut cu o lingură de lapte, pentru uns
Pentru umplutură
50 g nuci zdrobite
300 ml lapte
250 g mac
150 g zahăr
1 linguriță coajă rasă de lămâie
Mod de preparare
Cerni făina. Pentru maia, combini drojdia cu o linguriță de zahăr, trei de lapte călduț și cu o lingură de făină. Omogenizezi și lași la crescut până când se dublează volumul.
Combini laptele rămas cu zahărul, coaja de lămâie și coaja de portocală, și cu romul. Amesteci până se topește zahărul. Freci bine
gălbenușurile cu sarea. Faci o gropiță în făină, torni maiaua crescută și gălbenușurile, amesteci cu lingura, adaugi apoi laptele în fir subțire și începi să frămânți cozonacul. În timpul frământării, adaugi, treptat, uleiul amestecat cu untul.
Frămânți energic, cel puțin, 40 de minute, pentru ca uleiul să fie bine încorporat. Acoperi și lași la crescut, la loc cald.
Prepari umplutura. Râșnești macul. Așezi pe foc un vas cu laptele în care adaugi zahărul, macul și coaja rasă de lămâie. Amesteci la foc mic până când se îngroașă, apoi lași la răcorit, iar la urmă adaugi nucile.
Ungi blatul de lucru cu puțin unt, răstorni aluatul și îl tai în două. Întinzi fiecare bucată, pui umplutura pe ele, netezești, le răsucești pe fiecare în parte, apoi le împletești. Așezi cozonacul într-o tavă tapetată și îl mai lași la crescut, cel puțin 20 de minute.
Ungi cu gălbenușul bătut și îl ții la cuptorul încălzit cel puțin o oră.