Cozonac kulich
Cozonacul Kulich este bijuteria rusească a Paștelui ortodox. Înalt, rotund, decorat cu glazură albă și presărat cu dulceață vizuală: bombonele colorate, fructe confiate sau fulgi de migdale.

Ingrediente
600 g făină
50 g unt topi
25 g drojdie proaspătă
200 ml lapte
200 g zahăr
100 g stafide
4 ouă
1 praf sare
1 linguriță coajă rasă de portocală
1 linguriță coajă rasă de lămâie
Pentru glazură
2 albușuri
4 linguri zahăr pudră
2 linguri zeamă de lămâie
Pentru decor
fructe confiate, alune, migdale, nuci, după preferință
Mod de preparare
Cerni făina. Pentru maia, amesteci drojdia cu o lingură de zahăr, cu una de făină și cu puțin lapte. O lași la crescut.
Faci o gropiță în mijlocul făinii, torni maiaua, ouăle, zahărul, laptele, coaja de portocală și cea de lămâie și începi să frămânți aluatul. Adaugi untul și continui frământarea, presari stafidele și frămânți până când obții un aluat elastic. Lași la crescut, la loc cald, acoperit.
Pregătești două forme de copt cilindrice și le tapetezi. Împarți aluatul în două și așezi fiecare bucată în cele două vase. Lași la crescut alte 30 de minute, apoi le dai la cuptorul încins. Le ții până trec testul scobitorii.
Pentru glazură, bați albușurile spumă, adaugi zahărul în ploaie, continui să bați, iar la final încorporezi, în fir subțire, zeama de lămâie. O lași deoparte.
Întinzi peste fiecare cozonac glazură, apoi presari fructele și nucile preferate, pentru decor.