Cozonac kulich

Cozonacul Kulich este bijuteria rusească a Paștelui ortodox. Înalt, rotund, decorat cu glazură albă și presărat cu dulceață vizuală: bombonele colorate, fructe confiate sau fulgi de migdale.

cozonac kulich jpg

Ingrediente

600 g făină

50 g unt topi

25 g drojdie proaspătă

200 ml lapte

200 g zahăr

100 g stafide

4 ouă

1 praf sare

1 linguriță coajă rasă de portocală

1 linguriță coajă rasă de lămâie

Pentru glazură

2 albușuri

4 linguri zahăr pudră

2 linguri zeamă de lămâie

Pentru decor

fructe confiate, alune, migdale, nuci, după preferință

Mod de preparare

Cerni făina. Pentru maia, amesteci drojdia cu o lingură de zahăr, cu una de făină și cu puțin lapte. O lași la crescut.

Faci o gropiță în mijlocul făinii, torni maiaua, ouăle, zahărul, laptele, coaja de portocală și cea de lămâie și începi să frămânți aluatul. Adaugi untul și continui frământarea, presari stafidele și frămânți până când obții un aluat elastic. Lași la crescut, la loc cald, acoperit.

Pregătești două forme de copt cilindrice și le tapetezi. Împarți aluatul în două și așezi fiecare bucată în cele două vase. Lași la crescut alte 30 de minute, apoi le dai la cuptorul încins. Le ții până trec testul scobitorii.

Pentru glazură, bați albușurile spumă, adaugi zahărul în ploaie, continui să bați, iar la final încorporezi, în fir subțire, zeama de lămâie. O lași deoparte.

Întinzi peste fiecare cozonac glazură, apoi presari fructele și nucile preferate, pentru decor.