Cozonac rotund

cozonac rotund jpg

Cu nucă, cu stafide, cu mac ori cu rahat, rotund sau în forma tradiţională, cozonacul nu trebuie să lipsească de pe masa de Paşti.

Ingrediente

400 g făină

2 gălbenușuri

150 ml lapte călduț

60 g unt topit

50 g zahăr

1 praf de sare

esență de rom, după gust

7 g drojdie uscată

1 linguriță coajă rasă de lămâie

1 linguriță coajă rasă de portocală

200 g nuci coapte și mărunțite

100 g stafide

zahăr pudră, pentru decor

Mod de preparare

Cerni făina. Pentru maia, combini drojdia cu o linguriță de zahăr, 3 linguri de lapte călduț și cu o lingură de făină. Omogenizezi amestecul și îl lași la crescut până când își dublează volumul.

Combini laptele rămas cu zahărul, coaja de lămâie, cea de portocală și cu romul. Amesteci până se topește zahărul. Freci bine gălbenușurile cu sarea, faci o gropiță în făină, răstorni drojdia și gălbenușurile, amesteci cu lingura, apoi torni compoziția cu lapte în fir subțire și începi să frămânți cozonacul. În timpul frământării, adaugi, treptat, untul. Frămânți energic, pentru ca untul să fie bine încorporat, adaugi stafidele și 100 g de nuci. Acoperi și lași la crescut, la loc cald.

Ungi blatul de lucru cu puțin unt, mai frămânți puțin aluatul și îl așezi într-o tavă rotundă în care ai întins hârtie de copt. Presari peste el restul de nuci și câteva stafide și îl dai la cuptorul încins până trece testul scobitorii.

Îl servești decorat cu zahăr pudră.