Ecler cu cremă de vanilie
Eclerurile sunt desertul ideal atunci când ai invitaţi, deoarece dintr-o cantitate mică de ingrediente iese un număr mare de porţii. Mai spornice sunt gogoşile, ce-i drept. Dar musafirilor trebuie sa le oferi o prăjitură mai specială, nu?
Pregătire: 1 h 20’
Grad de dificultate: mediu
Porţii: 15
Ingrediente
Pentru aluat
150 g unt 1 pahar de apă 200 g făină 1 vârf de sare 5 ouă
Pentru umplutură
1/3 cană de zahăr
3 linguri amidon de porumb
2 ½ căni de lapte
2 gălbenuşuri
1 lingură unt
esenţă de vanilie
Pentru glazură
100 g ciocolată amăruie
20 g unt
Pentru garnisire
30 g alune/nuci zdrobite grosier
Preparare
Într-o cratiţă mare, topeşti untul. Adaugi încet apa şi sarea şi dai în clocot. Dai deoparte şi adaugi făina, toată dintr-o dată. Amesteci energic până se formează o cremă omogenă. Laşi 5 minute aluatul să se răcorească, apoi adaugi pe rând ouăle, amestecând încontinuu. Amesteci în continuare până când aluatul devine fin şi lucios.
Introduci aluatul obţinut într-un poş şi întinzi pe o tavă unsă bastonaşe de alut de circa 8 cm lungime, la distanţă de 8 cm unul de altul. Le coci, circa 35 de minute, până se rumenesc frumos deasupra. Le scoţi pe un grătar.Pentru umplutură, amesteci într-o crăticioară gălbenuşurile, zahărul şi amidonul de porumb.
Adaugi laptele cald treptat şi amesteci până se omogenizează. Dai amestecul în clocot, pe foc potrivit, amestecând continuu până se îngroaşă. Iei vasul deoparte de pe foc, adaugi untul şi esenţa de vanilie şi amesteci până se răceşte.
În momentul servirii, tai câte un capac deasupra fiecărui ecler şi umpli cu crema de vanilie. Pentru glazură,topeşti pe foc mic sau pe baine-marie ciocolata împreună cu untul. Când amestecul s-a omogenizat îl torni peste ecleruri. Deasupra presari alunele zdrobite grosier.