Galetă cu piersici

galeta cu piersci jpg

Galeta cu piersici este un desert delicios și ușor de preparat.

Ingrediente

Pentru aluat

200 g făină

100 g unt rece, tăiat cubulețe

2 linguri zahăr

sare

50 ml apă rece

Pentru umplutură

5-6 piersici mari, coapte, tăiate felii subțiri

3 linguri zahăr

1 lingură amidon de porumb

1 linguriță esență de vanilie

1 ou, pentru uns

Mod de preparare

Într-un bol mare, amesteci făina cu zahărul și sarea. Adaugi untul rece și omogenizezi cu degetele până când obții un amestec nisipos. Torni, treptat, apa rece și amesteci până când aluatul se adună într-o bilă. Înfășori aluatul în folie alimentară și îl pui la frigider cel puțin 30 de minute.

Între timp, pregătești umplutura: amesteci feliile de piersici cu zahărul, amidonul de porumb, scorțișoara și esența de vanilie. Lași amestecul să stea câteva minute, până când piersicile își eliberează sucul.

Întinzi aluatul pe o suprafață presărată cu făină, formând un disc de aproximativ 30 cm în diametru. Transferi aluatul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, aranjezi feliile de piersici în centrul aluatului, lăsând o margine de aproximativ 5 cm. Împăturești marginile aluatului peste umplutură, lăsând centrul deschis, pentru a se rumeni piersicile.

Ungi marginile aluatului cu oul bătut și coci galeta în cuptorul preîncălzit 45 de minute sau până când aluatul este rumenit și umplutura de piersici este fragedă și suculentă. Lași galeta să se răcească puțin înainte de a o tăia. Este delicioasă atât caldă, cât și la temperatura camerei.