Galetă cu rubarbă

galeta cu rubarba jpg

Consumul de rubarbă, potrivit unor studii, poate scădea nivelul de colesterol din sânge.

Ingrediente

Pentru aluat:

125 g unt rece

250 g făină

1 lingură zahăr

1 gălbenuș

50 ml apă rece

1 praf sare

Pentru umplutură:

300 g tije de rubarbă

6 linguri zahăr brun

3 linguri griș

1 lingură zeamă de lămâie

1 lingură amidon

1 gălbenuș bătut, pentru uns

Mod de preparare

Pentru aluat, amesteci cu mâinile făina cu untul rece, tăiat cubulețe, până când obții o textură nisipoasă, apoi încorporezi zahărul, sarea, gălbenușul, torni apa și frămânți. Aluatul este gata când nu se mai lipește de degete. Dacă este cazul, mai presari puțină făină. Aluatul obținut îl înfășori în folie și îl dai la frigider cel puțin o oră.

Între timp, prepari umplutura. Speli și tai cubulețe rubarba și o amesteci cu zahărul, zeama de lămâie și cu amidonul.

Scoți aluatul de la rece, îl lași câteva minute, apoi îl întinzi. Ai grijă să lași cam 3 cm de aluat liber pe margini. Întinzi hârtie de copt într-o tavă, așezi aluatul, presari grișul și pui rubarba uniform în centru. Îndoi marginile aluatului lăsate libere, formezi câteva pliuri și ungi cu gălbenuș. Dai tava la cuptorul încins aproximativ 40 de minute, până ce marginile sunt rumenite.