Gogoși de casă

gogosi jpg

Încearcă această reţeta de gogoşi din Macedonia de Nord.

Ingrediente pentru gogoși de casă

700 g de făină

400 ml lapte

50 ml ulei

40 g drojdie (1 cubuleț)

2 ouă

1 lingură de zahăr

1/2 linguriță de sare

ulei pentru prăjit gogoșile

zahăr pudră pentru ornat

Cum faci gogoși de casă

Se încălzește laptele și se pune într-un castron adânc. Se adaugă drojdia și zahărul. Se bate bine cu un tel. Se adaugă jumătate din făină (350 g ) și se amestecă.

Se bat ouăle și se adaugă în amestec împreună cu sarea și uleiul. Se pune în bol și restul de făină și se amesteca bine. (Dacă aluatul pe care îl obțineți este prea lipicios atunci se poate adăuga încă 50 g de făină). Se presară puțină făină peste aluat, se acopera cu un șervet de bucătărie și se lasă aproximativ 20 de minute într-un loc cald, până crește.

Când aluatul și-a dublat volumul, se presară făină pe masă, se pune aluatul și se frământă, apoi se întinde într-o foaie groasă de aproximativ 1 cm. Setaie inele și se aranjază pe o tavă de copt presărată cu făină. Se acoperă cu un prosop de bucătărie și se lasă să stea 20 de minute.

Se prăjesc gogoșile la foc mic. Se pun gogoșile la prăjit cu partea pe care au stat cât timp s-a odihnit aluatul, deasupra. Se acoperă cu capac cât timp se prăjesc. Odată ce gogoșile sunt aurii, se scot din ulei și se pun pe șervete absorbante de bucătărie pentrua elimina excesul de ulei. Se presară gogoșile cu zahăr pudră.

Marjan Mihajlov, 
Asociația Macedonenilor din România