Gomboți cu caise
Ingrediente
Pentru aluat
6 caise medii
2 linguri zahăr
600 g cartofi
150 g făină
3 linguri griș
2 ouă
1 praf de sare
Pentru crustă
200 g pesmet
2 linguri unt
4-5 linguri
zahăr brun
Mod de preparare
Speli caisele, le îndepărtezi sâmburii, le presari cu zahăr și le lași deoparte.
Între timp, speli cartofii, îi fierbi, îi lași la răcit, îi cureți de coajă și îi zdrobești cu presa de cartofi sau cu o furculiță. Adaugi ouăle, unul câte unul, făina, grișul, sarea și frămânți un aluat omogen și ușor lipicios.
Separat, topești untul într-o tigaie, răstorni pesmetul și ții pe foc până se rumenește frumos, amestecând constant. Dai tigaia deoparte, pui zahărul în ploaie, amestecând continuu și lași la răcit.
Îți umezești mâinile, rupi puțin aluat, pui în mijloc câte o jumătate de caisă, formezi gomboții și îi așezi pe un platou.
Pui pe foc o oală cu apă, adaugi puțină sare și o lași să clocotească. Pui câte 4-5 gomboți la fiert, îi ții până când se ridică la suprafață, îi scoți și îi tăvălești prin pesmetul cu zahăr. Procedezi astfel până termini toți gomboții.