Încearcă de Paște celebra rețetă de cozonac a lui Chef Scărlătescu

Celebru pentru preparate sale pline de savoare, realizate după rețete tradiționale, Chef Cătălin Scărlătescu ne dezvăluie câteva trucuri pentru a obține aroma perfectă pentru masa de Paște. “Secretul cozonacului perfect stă în prospețimea şi proveniența ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate, obții preparate pe măsură, dacă stăpânești cât de cât arta gătitului”, spune acesta. Nelipsit de pe masa de Paşte a românilor, cozonacul este un simbol. Urmează pașii și vei obține un desert deosebit, cu care îi vei impresiona pe cei dragi.
Ingrediente:
1 kg faină
250 g zahăr
450 ml lapte
5 ouă proaspete
1 păstaie vanilie
60 g drojdie
300 g unt
500 g nuca
200 g rahat
150 g ciocolată de calitate
30 g portocală confiată
30 g coajă de lămâie rasă
Mod de preparare
Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr și trei linguri de făină, se lasă compoziția să crească până când își dublează volumul. Laptele se fierbe împreună cu zahărul si cu o pastaie de vanilie, apoi se amestecă până se dizolvă. Gălbenușurile se bat cu un praf de sare, se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, galbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiată și coaja de lămâie.
Se frământă bine până se obține un aluat aerat, consistent și elastic. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.
Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste el crema de nuci cu ciocolată și rahat și se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa, iar cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou amestecat cu puțin zahăr. Se pune cozonacul într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină și se lasă la dospit aproximativ doua ore. Când aluatul a crescut, se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră.
Dacă totuși nu aveți timp să pregătiți acest minunat cozonac, îl puteți comanda online pe chefsuperfood.ro