Minitarte cu afine
Minitartele cu afine sunt crocante și pline de prospețime. Perfecte pentru o gustare delicată.

Ingrediente
Pentru aluat
200 g făină
1 lingură cacao
80 g unt rece
100 g zahăr
1 ou
1 praf de sare
Pentru umplutură
500 ml lapte
40 g amidon
2 linguri sirop de afine
1 păstaie de vanilie
4 gălbenușuri
200 g afine spălate
Mod de preparare
Pentru aluat, cerni făina și o amesteci cu cacaua, cu sarea, adaugi untul tăiat cubulețe și amesteci cu degetele până când obții un aluat nisipos. Încorporezi oul, frămânți, apoi aduni aluatul într-o bilă, îl înfășori în folie și îl dai la frigider 30 de minute.
După expirarea timpului, întinzi aluatul în 6 forme de minitarte, le înțepi din loc în loc și le coci 15 minute. Le lași la răcit.
Pentru cremă, tai păstaia de vanilie în două, îi scoți semințele și le pui în lapte împreună cu păstaia, apoi îl fierbi și îl dai deoparte. Bați gălbenușurile cu zahărul, iar după 5 minute, încorporezi amidonul. Strecori laptele fiert, îndepărtezi păstaia și-l torni în fir subțire în gălbenușuri. Îl așezi din nou pe foc și îl ții până când crema începe să fiarbă, iei de pe foc, lași la răcorit și încorporezi siropul de afine, apoi dai la rece.
Pui crema în minitartele coapte, decorezi cu afine și le dai la frigider cel puțin o oră, apoi le poți servi.