Minitarte cu crema de castane

chestnut cake jpeg

Castanele comestibile sunt o sursă naturală de vitamina C, lecitină, calciu, fier şi alte minerale şi vitamine. Toamna, e timpul să încerci şi tu reţete cu aceste fructe extrem de sănătoase, pentru ca răsfăţul să fie nelimitat.

Ingrediente

Pentru aluatul de minitarte

250 g făină

1 ou

125 unt rece

1 praf de sare

1 lingură zahăr

3 linguri apă rece

Pentru cremă

1 kg castane

30 ml apă

150 g zahăr

200 g unt

1 fiolă esenţă de rom

Pentru decor

800 g dulceaţă de castane

100 g fulgi de ciocolată albă

Mod de preparare

Pentru aluat, mixezi untul rece cu făina, zahărul şi sarea. Vei obţine o compoziţie nisipoasă.

Adaugi oul şi amesteci bine. Torni apa rece, frămânţi şi aduni aluatul într-o bilă pe care o înfăşori în folie alimentară şi o dai la frigider o oră, apoi împarţi aluatul în 10 bucăţi egale.

Le întinzi în forme de minitarte, le înţepi din loc în loc, le acoperi cu hârtie de copt şi pui câteva boabe de fasole, apoi le dai la cuptor 15 minute, la 175 °C. Îndepărtezi hârtia de copt şi boabele de fasole şi mai coci crustele încă 5 minute.

Pentru crema de castane, crestezi castanele şi le pui în cuptor, la 180 °C, 25 de minute. Când s-au desfăcut, le scoţi şi le ţii învelite într-un prosop până se răcoresc uşor. Le cureţi de coajă şi de pieliţă

şi le pui la fiert în apă. Adaugi zahărul şi laşi focul mic până când compoziţia se îngroaşă. Strecori siropul, iar castanele le dai prin blender.

Torni siropul treptat, până obţii o compoziţie cremoasă. Mixezi crema de castane cu untul moale. La final, adaugi esenţa de rom.

Pui crema de castane în crustele de minitarte, apoi torni dulceaţa de castane şi presari fulgii de ciocolată albă.

FOTO: 123RF