Batoane cu cremă de lămâie

Citricele sunt delicioase și sănătoase, dar dacă nu mai vrei să le mănânci ca atare, le poți folosi în multe deserturi fresh și revigorante, precum aceste batoane cu lămâie. Cu o textură cremoasă, consistente, sunt o gustare care-ți va da un plus de energie.

batoane lamaie shutterstock 529054792 jpg

Batoane cu cremă de lămâie FOTO Shutterstock

Ingrediente

Pentru aluat: 

250 g făină 

120 g unt topit și răcit

50 g zahăr pudră

 ¼ linguriță sare

Pentru cremă: 

5 ouă 

180 ml zeamă lămâie

 coaja rasă de la 2 lămâi netratate 

450 g zahăr tos 

35 g amidon 

50 g zahăr pudră, pentru decor

Pentru aluat, combini într-un bol făina, zahărul pudră și sarea, apoi torni untul topit și răcit și amesteci până ce compoziția e omogenă. Tapetezi o tavă cu dimensiunile de 30x20 cm cu hârtie de copt și întinzi aluatul cu mâinile, într-un strat uniform. Dai tava la cuptorul încălzit în prealabil și coci aluatul la temperatura de 170 °C, aproximativ 20 de minute, până e auriu.

Pentru crema de lămâie, combini zahărul cu amidonul și coaja rasă de lămâie, într-un cstron, iar în altul bați ouăle cu zeama de lămâie. Adaugi ingredientele umede peste cele uscate și amesteci bine cu un tel. Scoți blatul din cuptor și, cât e fierbinte, torni crema peste aluat. Dai din nou tava la cuptor încă 25-30 de minute, la 170 °C. Când e gata, lași prăjitura la răcit la temperatura camerei, apoi o dai la frigider minimum 3 ore. O decorezi cu un strat consistent de zahăr pudră și o porționezi în pătrate potrivite.

Sfat: Batoanele cu lămâie pot necesita un timp diferit de coacere, în funcție de cuptorul tău. Îți poți da seama că umplutura de lămâie este gata dacă a prins o culoare arămie pe margini, iar mijlocul nu mai este moale și gelatinos, ci ferm. Totodată, cu cât batoanele cu lămâie stau mai mult în frigider, cu atât crema va fi mai fermă.