Risotto cu lămâie şi parmezan

În esenţă, risotto este un preparat simplu, care conţine doar câteva ingrediente şi are o tehnică specială de preparare. Lichidul se toarnă treptat peste orez, iar la final se adaugă parmezan, pentru cremozitate. Această variantă aromatizată cu lămâie e perfectă pentru o masă specială de weekend.
Ingrediente
400 g orez alb
1 ceapă
1 l ½ supă de legume
100 ml vin alb sec
1 lingură unt
2-3 linguri zeamă de lămâie
1 linguriţă coajă de lămâie bio
50 g seminţe de pin, opţional
1 linguriţă pudră de usturoi
pătrunjel verde
100 g parmezan ras
sare
piper
Topeşti untul şi sotezi ceapa tocată la foc mediu până s-a înmuiat, apoi adaugi orezul şi îl rumeneşti un minut. Torni vinul şi amesteci până se evaporă. Adaugi o treime din cantitatea de supă de legume fierbinte, amestecând ocazional şi completând treptat cu restul de supă, în alte trei tranşe. Asezonezi cu sare şi piper după gust şi laşi orezul să fiarbă, la foc domol, 20-25 de minute până s-a înmuiat.
Stingi focul şi presari parmezanul ras, usturoiul, sucul şi coaja de lămâie şi, dacă doreşti, seminţele de pin. Serveşti preparatul cald şi îl decorezi cu verdeaţa preferată şi coajă rasă de lămâie.
FOTO Shutterstock