Panetone
O delicatesă italiană apreciată, perfectă pentru sărbători sau momente speciale.

Ingrediente
Pentru maia
100 g făină
80 ml apă călduță
5 g drojdie uscată
Pentru aluat
400 g făină
120 g zahăr
4 gălbenușuri
1 ou întreg
120 g unt moale
150 ml lapte călduț
coaja rasă de la 1 portocală
coaja rasă de la 1 lămâie
1 linguriță extract de vanilie
un praf de sare
Pentru umplutură
120 g stafide
80 g fructe confiate (portocală, lămâie)
1 lingură rom sau apă călduță
Mod de preparare
Prepari maiaua: amesteci făina cu apa călduță și drojdia, și lași 20-30 de minute până se umflă și face bule.
Pui maiaua într-un bol mare și torni laptele călduț. Adaugi zahărul, gălbenușurile, oul, vanilia, sarea și coaja de citrice. Amesteci totul și începi să încorporezi făina treptat. Frămânți până când aluatul devine elastic. Adaugi untul moale, câte puțin și continui să frămânți 10-12 minute, până devine neted, moale și elastic. Lași aluatul la dospit 1-2 ore, până își dublează volumul.
Pregătești umplutura: hidratezi stafidele în rom 10 minute, le scurgi și le amesteci cu fructele confiate.
Întinzi aluatul ușor pe blat. Pui stafidele și fructele confiate și le distribui uniform. Împăturești aluatul și îl formezi într-o bilă. Așezi bila într-o formă de panetone și o lași să mai crească 45-60 de minute.
Preîncălzești cuptorul și coci cozonacul 40-50 de minute, până devine auriu intens și trece testul scobitorii. Dacă se rumenește prea repede deasupra, îl acoperi cu folie de aluminiu. Îl lași să se răcească complet înainte de servire.























