Panetone

O delicatesă italiană apreciată, perfectă pentru sărbători sau momente speciale.

panetone jpg

Ingrediente

Pentru maia

100 g făină

80 ml apă călduță

5 g drojdie uscată

Pentru aluat

400 g făină

120 g zahăr

4 gălbenușuri

1 ou întreg

120 g unt moale

150 ml lapte călduț

coaja rasă de la 1 portocală

coaja rasă de la 1 lămâie

1 linguriță extract de vanilie

un praf de sare

Pentru umplutură

120 g stafide

80 g fructe confiate (portocală, lămâie)

1 lingură rom sau apă călduță

Mod de preparare

Prepari maiaua: amesteci făina cu apa călduță și drojdia, și lași 20-30 de minute până se umflă și face bule.

Pui maiaua într-un bol mare și torni laptele călduț. Adaugi zahărul, gălbenușurile, oul, vanilia, sarea și coaja de citrice. Amesteci totul și începi să încorporezi făina treptat. Frămânți până când aluatul devine elastic. Adaugi untul moale, câte puțin și continui să frămânți 10-12 minute, până devine neted, moale și elastic. Lași aluatul la dospit 1-2 ore, până își dublează volumul.

Pregătești umplutura: hidratezi stafidele în rom 10 minute, le scurgi și le amesteci cu fructele confiate.

Întinzi aluatul ușor pe blat. Pui stafidele și fructele confiate și le distribui uniform. Împăturești aluatul și îl formezi într-o bilă. Așezi bila într-o formă de panetone și o lași să mai crească 45-60 de minute.

Preîncălzești cuptorul și coci cozonacul 40-50 de minute, până devine auriu intens și trece testul scobitorii. Dacă se rumenește prea repede deasupra, îl acoperi cu folie de aluminiu. Îl lași să se răcească complet înainte de servire.